Alle spiser den: Populær fisk kan være livsfarlig at indtage

Marcus Dam

4 timer siden

|

19/03/2025
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den findes på middagsborde verden over og anses for at være en sund kilde til omega-3-fedtsyrer.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Men en ny sundhedsundersøgelse sår tvivl om, hvor sikker den egentlig er at spise. Bag det lækre, lyserøde kød kan der gemme sig en ubehagelig sandhed.

Det skriver Gourmeteka.

70 parasitter og kemiske rester


Norsk opdrættet laks er blandt de mest populære fisk i verden, men forskere advarer om, at den kan indeholde op til 70 forskellige parasitter.

Samtidig udsættes fisken for en række kemikalier i dambrugene, hvor antibiotika og pesticider bruges til at bekæmpe sygdomme. Stofferne kan ophobe sig i fiskekødet og dermed ende i kroppen på dem, der spiser den.

For at opretholde hygiejnen i bassinerne anvendes der desuden kemikalier, som kræver, at dambrugsarbejdere bærer beskyttelsesudstyr.

Selvom Stofferne er beregnet til at beskytte fisken mod infektioner, kan de også have en potentiel sundhedsrisiko for mennesker, hvis rester af dem findes i maden.

Stor forskel på vild og opdrættet laks


Sammenlignes vildlaks og opdrættet laks, er der markante forskelle.

Vildlaks lever naturligt og har en sundere ernæringsprofil, mens opdrættet laks ofte indeholder flere skadelige fedtstoffer og forurenende stoffer.

For eksempel har vildlaks en kalorieværdi på 115 kalorier pr. 100 gram, mens opdrættet laks indeholder 212 kalorier.

En forskel, der blandt andet skyldes det forarbejdede foder, som opdrættede fisk får.


For dem, der ønsker at få fordelene ved omega-3-fedtsyrer uden at løbe en potentiel sundhedsrisiko, anbefaler eksperter at vælge alternativer som sardiner.

De små fisk indeholder store mængder omega-3, men uden den samme risiko for parasitter og kemikalier.

Mens laks fortsat vil være en favorit i køkkener verden over, rejser de nye fund vigtige spørgsmål om, hvad vi egentlig spiser, og hvor sikre vi kan være på vores mad.