Vild opbakning: Vil have forbud mod snusposer

Kamille Isaksen

11 uger siden

|

31/10/2024
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Flere tusinde danskere vil forbyde snusposer.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Nikotinposernes stigende popularitet blandt unge har skabt bekymring i Danmark.

Det, der tidligere var en kamp mod cigaretrygning blandt de unge, har nu ændret sig, og i stedet for cigaretter ser vi nu små, hvide nikotinposer i stigende grad dominere.

Denne ændring i forbrugsmønsteret er dog ikke uden konsekvenser, og farerne ved nikotinposer, som også kaldes snus, er nu blevet så alarmerende, at der er fremsat et borgerforslag om at forbyde disse produkter.

Borgerforslaget blev indsendt 23. september 2024 og har i skrivende stund opnået støtte fra 16.836 danskere.

Forslaget sigter mod at gøre det ulovligt at importere, købe, uddele, modtage, fremstille, forarbejde eller besidde nikotinposer i Danmark.

Baggrunden for dette forslag er den markante stigning i unge brugere af nikotinprodukter. Ifølge Sundhedsstyrelsen benytter hele 18,2 procent af de 15-17-årige enten vapes eller nikotinposer.

Ikke kun til fare for mennesker

Problemerne ved de små poser rækker ud over unge menneskers helbred.

En rapport fra DTU Sustain viser, at cirka 5,3 millioner brugte nikotinposer hvert år ender i naturen, hvilket er til fare for både miljøet og dyrelivet.

Miljøstyrelsen har udtrykt bekymring for, at nikotinposerne påvirker natur og dyreliv negativt, og især kæledyr som hunde er udsatte.

Aromaerne i poserne kan fejlagtigt få hunde til at tro, at de er spiselige, hvilket har ført til et stigende antal dødsfald blandt dyr, der utilsigtet har indtaget dem.

Med dette borgerforslag håber initiativtageren, Tinna Schütz Larsen fra Hedensted, at skabe en ændring, der både kan beskytte dyrene og hjælpe med at reducere unge menneskers nikotinforbrug.

Hvis 50.000 personer med stemmeret til folketingsvalg støtter forslaget, kan det blive fremsat som beslutningsforslag i Folketinget.

Her vil politikerne behandle forslaget og i langt de fleste tilfælde stemme om dets vedtagelse.