Den økonomiske støtte fra finansloven udløber ved årets udgang, og uden den kan akvariet blive tvunget til at lukke.
Akvariechef Jens Peder Jeppesen håber at få politikerne i tale, før det er for sent.
Det skriver TV 2 Kosmopol.
Økonomisk pres trods stor succes
Selvom Øresundsakvariet har oplevet stigende popularitet, hvor besøgstallene har sat rekorder i både 2023 og 2024, er den økonomiske situation stadig presset.
Akvariets tunsafarier har været en stor succes, og antallet af ture er steget fra blot fire i 2017 til 420 i 2024.
Den øgede aktivitet har givet en ekstra indtægt på to millioner kroner, men det er ikke nok til at sikre den langsigtede drift.
"Det er paradoksalt at være lukningstruet, når nu det går så godt," siger Jens Peder Jeppesen.
Akvariet har brugt en stor del af sine seneste års indtægter på at betale gæld, blandt andet efter coronapandemien.
Selvom den nuværende finanslovsstøtte har gjort det muligt at balancere økonomien, vil akvariet stå uden midler til at fortsætte driften, når den økonomiske håndsrækning forsvinder.
En kamp mod tiden
En af udfordringerne for Øresundsakvariet er, at det er statsejet og hører under Københavns Universitet. Universitetet dækker udgifter til husleje, vand og el, men ifølge Jeppesen rækker universitetets økonomi ikke længere end det.
Derfor er akvariet afhængigt af politisk velvilje for at sikre sin fortsatte eksistens.
For at sikre en stabil fremtid håber Jeppesen, at politikerne kan finde en mere permanent løsning, så akvariet ikke skal kæmpe om sin overlevelse ved hver finanslovsforhandling.
Hvis ikke der findes en økonomisk løsning, kan det betyde et farvel til Øresundsakvariet, som gennem årene har spillet en vigtig rolle i formidlingen af havets natur for både skoleelever, turister og forskere.