Rektorer bekymret over gymnasier med mange indvandrere: 'Indfør en grænse'

Nils Würtzenfeld

395 uger siden

|

25/04/2017
Indland
Foto: Polfoto/BORBERG THOMAS
Foto: Polfoto/BORBERG THOMAS
Bekymringerne over gymnasier med mange etniske elever stiger. Nu vil flere rektorer have politikerne til at reagere.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

At flere og flere indvandrere eller efterkommere fra ikkevestlige lande uddanner sig på danske gymnasier er umiddelbart en god nyhed, men alligevel er det tydelige panderynker at spore på flere af landets STX-gymnasier.

Det skyldes de uddannelsesinstitutioner, hvor flere og flere elever har en anden etnisk baggrund end dansk. Det skriver Berlingske.dk.

Alene på otte gymnasier landet over har mere end hver tredje elev indvandrerbaggrund.

Ifølge flere gymnasierektorer er denne udvikling på vej til at blive en alvorlig udfordring, som landets politikere bør have mere fokus på.

Det mener blandt andet Kirsten Jensen, der er rektor på Hvidovre Gymnasium, hvor næsten halvdelen af eleverne er indvandrere eller efterkommere fra ikkevestlige lande.

- Vi oplever, at de etnisk danske elever vælger os fra, når der er en vis andel af elever med minoritetsbaggrund. Uden at kunne sætte et præcist procenttal på, er det min vurdering, at det begynder at blive kritisk, når det ligger et sted mellem 20 og 30, siger rektor på Hvidovre Gymnasium, Kirsten Jensen, til Berlingske.

Han bliver bakket op af flere kolleger fra andre gymnasier, som deler samme bekymring og mener, at det voksende antal elever med ikkevestlig baggrund, får de etnisk danske elever til at vælger gymnasierne fra.

Som løsning peger rektor på Ørestad Gymnasium, Allan Kjær Andersen, på, at man bør indføre en maksimumsgrænse for, hvor mange indvandrere og efterkommere et gymnasium kan tage.

Imens efterlyser hans kollega på Herlev Gymnasium handling fra politikerne.

- Det virker, som om politikerne er meget tilbageholdende med at prøve at løse de problemer, vi oplever. I København og de større provinsbyer finder vi den samme forstærkede tendens til en opdeling i hvide og brune gymnasier, forklarer Herlev Gymnasiums rektor, Jan Vistisen, til Berlingske og kalder situationen for ’grotesk’.

På hans gymnasium er det dog ikke alle, der er enige.

For selvom hver tredje elev på skolen har ikke-vestlig baggrund, så er udviklingen ikke et problem, hvis man spørge flere af eleverne.

- Da jeg kom ind på Herlev Gymnasium, var der rigtig mange, der sagde: 'Der er jo helt vildt mange indvandrere, er du sikker på, at du vil det?'. Men alle de fordomme er altså blevet afkræftet. Alle snakker med alle – lige meget hvilken etnisk baggrund de har, fortæller Fransiska Andersen på 18 år til Berlingske.

Hun bliver bakket op af veninden Amalie Lauridsen, der forklarer, at alle på skolen har det godt med hinanden.

Ifølge Berlingske peger tal fra Undervisningsministeriet på, at 14 STX-gymnasier havde mere end 20 procent ikkevestlige indvandrere og efterkommere i skoleåret 2015 til 2016.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) udtalte i december, at nye regler på området ikke ville blive klar til næste skoleår.

Læs også: Skole forbyder Blå Mandag: Eleverne må ikke holde fri.