Når regeringen snart lancerer sin længe ventede strafreform, er det ikke kun de hårdere straffe, der er på dagsordenen.
Der er nemlig brug for mere end blot skærpede sanktioner for personfarlig kriminalitet – der skal også findes plads til de ekstra fanger.
Og her bliver varetægtsfængsling pludselig et centralt emne.
Det skriver Presse-fotos.dk.
Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, løfter lidt af sløret for, hvad der kan vente os, når reformen rammer.
Blandt idéerne, der ligger på regeringens bord, er en "rabat" for dem, der har siddet varetægtsfængslet.
"Det, der ligger på bordet internt i regeringen, er en fordobling af straffen for grov vold, mishandling og anden personfarlig kriminalitet," siger Henriksen. Men han tilføjer, at det også indebærer behovet for flere fængselsceller – og her kan rabatmodellen komme i spil.
Ideen er enkel: Når man sidder varetægtsfængslet, er det ofte en langt hårdere oplevelse end at afsone en fængselsdom. Derfor overvejer regeringen, om varetægtsfængsling skal vægte højere end almindelig afsoning i forhold til længden af en straf.
Hvordan det konkret skal se ud, er endnu uvist, men Henriksen antyder, at rabatten måske kan hjælpe med at lette presset på fængselspladserne.
Belaster fængslerne
Justitsminister Peter Hummelgaard nikker også til, at varetægtsfængsling er en særlig belastning, og derfor er det værd at overveje en anderledes håndtering.
"Blandt andet fordi det er en større belastning at sidde varetægtsfængslet, end det er at afsone straffen for kriminalitet, man er blevet dømt for," siger Hummelgaard i en skriftlig kommentar.
Og det er ikke kun politikere, der skeler til varetægtsfængslingens tunge vægt. En rapport fra Europarådet, som Advokatsamfundet har fremhævet, viser, at hele 38 procent af de indsatte i Danmark i 2022 sad varetægtsfængslet.
Skal hjælpe de fængslede
Selvom antallet af varetægtsfængslinger ikke er steget, har selve længden af opholdene det – hvilket ofte rammer de indsatte og deres familier hårdt.
Til en konference arrangeret af Dansk Kriminalistforening kom det frem, at de hårde vilkår for varetægtsfængslede også inkluderer restriktioner som brev- og besøgskontrol, som ofte fører til psykisk pres.
Flere end 15 procent af dem, der sidder i varetægt, ender desuden med ikke at få en ubetinget fængselsstraf.
Regeringens strafreform har været på tegnebrættet siden regeringsgrundlaget fra december 2022, og reformudspillet ventes inden årsskiftet.