Forskere på Statens Serum Institut (SSI) afliver nu påstanden om, at den nye HPV-vaccine skulle skabe ubalance i immunforsvaret og medføre immunmedierede sygdomme såsom autoimmune- og inflammatoriske lidelser.
Det skriver SSI i en pressemeddelelse.
Det sker på baggrund af en stor undersøgelse, der har set på 350.687 danske piger og drenge i alderen 10 til 17 år. Konklusionen er, at piger og drenge trygt kan lade sig HPV-vaccinere. Resultaterne er netop blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift BMJ Medicine.
”Vores omfattende studie viser med al tydelighed, at den nye HPV-vaccine er sikker. Så mit budskab til bekymrede forældre er: HPV-vaccinen er grundigt undersøgt, og både piger og drenge kan trygt lade sig vaccinere,” siger Afdelingschef og professor på SSI Anders Hviid.
HPV-vaccinen gives til piger og unge kvinder for at forebygge tilfælde af livmoderhalskræft, der skyldes human papillomavirus (HPV). I 2017 blev der indført en ny udgave af vaccinen, der beskyttede mod flere af de HPV-typer, der kan give livmoderhalskræft.
I 2019 blev det også muligt for drenge at blive vaccineret. Vaccination af drenge er med til at begrænse smitten med de kræftfremkaldende HPV-typer, og vaccinen beskytter også mod andre former for kræft samt kønsvorter.
56 forskellige sygdomme
Tidligere i år viste tal fra SSI, at næsten 9 ud af 10 på en årgang takker ja til tilbuddet om HPV-vaccination. Men der er også teenagere og forældre, der fravælger tilbuddet om HPV-vaccination. Bekymringer om sikkerhed nævnes ofte som en forklaring.
I den nye undersøgelse af sikkerheden af den nye HPV-vaccine hos både piger og drenge så forskerne på risikoen for at udvikle ikke mindre end 56 forskellige sygdomme efter vaccination. Der er tale om sygdomme som type-1 sukkersyge, børneleddegigt og cøliaki. Konklusionen på undersøgelsen er klar: Den nye HPV-vaccine er sikker.
Læs undersøgelsen fra tidsskriftet BMJ Medicine: https://bmjmedicine.bmj.com/content/3/1/e000854
Immunmedierede sygdomme
Vores immunsystem beskytter os imod mikroorganismer som fx bakterier, virus, kræftceller og fremmedlegemer. Autoimmune sygdomme opstår, fordi immunsystemet overreagerer ved at angribe kroppens egne celler. Autoimmune sygdomme kan ramme væv og organer mange forskellige steder i kroppen.