Der findes ingen endegyldig opskrift på, hvordan man finder kærligheden, og for mange danskere sker mødet med den rette gennem digitale platforme som datingapps og sociale medier.
I takt med, at flere og flere mødes online, ser vi dog også en stigende tendens til, at folk falder i hænderne på kriminelle, der udgiver sig for at være nogen, de ikke er.
Den såkaldte kærlighedssvindel, hvor svindlere manipulerer ofre til at overføre penge, har resulteret i både personlige og økonomiske tab for mange.
Nye tal fra Finans Danmark viser, at danske bankkunder har oplevet et samlet tab på 20,6 millioner kroner i de første seks måneder af 2024 som følge af kærlighedssvindel.
Selvom bankerne formåede at stoppe en del af transaktionerne, lykkedes det svindlerne at stikke af med 9,7 millioner kroner.
Det svarer til, at hvert enkelt offer i gennemsnit blev franarret omkring 45.000 kroner.
Sådan skriver SE og HØR.
Selvom antallet af ofre for kærlighedssvindel ikke har ændret sig betydeligt, er der sket en bekymrende udvikling i det samlede tabte beløb.
I 2023 var det gennemsnitlige tab pr. offer 35.000 kroner, hvilket indikerer, at de kriminelle er blevet mere effektive i deres metoder.
Kærlighedsmanipulationens væsen
Kærlighedssvindel er en særlig form for bedrageri, hvor svindlere skaber falske profiler på datingapps eller sociale medier med det formål at opbygge tillid og følelser hos deres ofre.
Disse profiler kan ofte fremstå meget overbevisende med billeder og historier, der understøtter den fiktive persona.
Efter en periode med intensiv kommunikation, hvor offeret måske føler sig tæt forbundet til svindleren, opstår der ofte en påstået nødsituation, som får offeret til at overføre penge.
"Ikke nok med at man taber penge på det, så får man også misbrugt sin tillid, som man måske har opbygget gennem hundredvis af timers kommunikation", siger Michael Busk-Jepsen.
Ifølge Finans Danmark blev der i første halvår af 2024 registreret 217 sager, hvor bankkunder var ofre for kærlighedssvindel.
Dette antal er nogenlunde på niveau med tidligere år. Til sammenligning blev der i hele 2023 registreret 490 sager, hvilket understreger, at problemet fortsat er udbredt.
Det er dog vigtigt at bemærke, at de officielle tal sandsynligvis kun er toppen af isbjerget, da mange sager forbliver uregistrerede.
Mange ofre indser først, at de er blevet bedraget, når skaden allerede er sket.