Notat afslører: Mette Frederiksen kan alene afgøre Barbara Bertelsens skæbne

Mathias Nielsen

123 uger siden

|

11/08/2022
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er ifølge et notat hvert enkelt ministerium, som kan afgøre interne disciplinærsager.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Ti embedsmænd blev kritiseret hårdt for deres ageren i den såkaldte Minksag. Hvad der nu skal ske med dem, er lige nu op til Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Ingen af embedsmændene er hjemsendt endnu. Et nyt notat fra Statsministeriet afslører nu, at statsminister Mette Frederiksen (S) alene kan afgøre, om departementschef Barbara Bertelsen skal hjemsendes eller ej.

Dermed kan statsministeren ikke bestemme, hvorvidt hammeren skal falde over for de ni øvrige hårdt kritiserede embedsmænd i Minkkommissionens beretning. Af svaret fremgår det, at hvert ministerium udgør en »selvstændig ansættelsesmyndighed«.

»Dette indebærer, at ansvaret for behandling af konkrete sager om blandt andet hjemsendelse og disciplinærforfølgning ligger hos de enkelte ministre som ansættelsesmyndighed,« lyder det ifølge Berlingske.

Som bekendt kom Minkkommissionen i juni måned med den konklusion, at ti embedsmænd har orsømt deres ansvar – og altså begået tjenesteforseelser – i en sådan grad, at der kan rejses tjenestesager mod dem. Det gælder blandt andet Barbara Bertelsen.

Men det er altså ikke regeringen som helhed eller Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, der ifølge svaret til Folketinget kan bestemme, om der skal rejses sager mod de ti embedsmænd.

Det er som nævnt tidligere hvert enkelt ministerium.  Hvis der rejses en disciplinærsag mod en eller flere embedsmænd, kan sagen ende med frifindelse eller straf, fremgår det af svaret fra Statsministeriet.

»En disciplinærsag kan resultere i, at en tjenestemand ikendes en disciplinær straf. En streng disciplinær straf kan være eksempelvis overførsel til andet arbejde, degradering eller afsked. En mildere straf kan eksempelvis være en advarsel eller irettesættelse. En disciplinærsag kan også resultere i frifindelse,« står der i svaret.