Når ungerne snøfter, hoster og har feber op til øjenbrynene, står forældrene ofte i et krydspres mellem job og omsorg.
Men hvis det står til et bredt flertal på Københavns Rådhus, kan det snart blive lettere for kommunens ansatte at prioritere de syge børn uden at skulle tælle sygedage på fingrene.
Torsdag aften bakkede et klart flertal i Borgerrepræsentationen op om at arbejde videre med ideen om ubegrænsede barns sygedage for kommunalt ansatte. Alle partier – på nær Socialdemokratiet, Venstre og Liberal Alliance – stemte for.
Det skriver TV 2 Kosmopol.
Men før Københavns pædagoger, sosu’er og embedsfolk kan ånde lettet op, skal bolden videre til forhandlingsbordet mellem Kommunernes Landsforening (KL) og fagforeningerne. Det kræver nemlig, at ordningen skrives ind i de officielle overenskomster.
Radikale Venstres Christopher Røhl, der har været blandt de fremtrædende stemmer bag forslaget, er optimist:
“Det er noget nyt, at vi bringer det ind i overenskomstforhandlinger. Det er svært at sige, hvad udfaldet bliver, men KL skal jo varetage kommunens interesser, så jeg er positiv,” siger han til TV 2 Kosmopol.
Og behovet er til at tage og føle på. Ifølge Røhl har næsten hver anden forælder været nødt til at melde sig syg for at kunne passe et barn med feber eller influenza, mens andre må gøre det, de fleste forældre helst undgår – aflevere et sygt barn i institutionen.
“Lige nu ser vi, at hver anden forældre har meldt sig syg for at passe deres syge barn, og næsten hver femte afleverer syge børn i daginstitutionen, så umiddelbart er vi et dårligt sted med den ordning, vi har nu,” lyder det fra Røhl.
Forældrenes dilemma mellem ansvar og arbejdsmoral har længe været genstand for debat, men Københavns initiativ kan være startskuddet til et opgør med et rigidt system. Nu afhænger alt af, om idéen overlever turen gennem de faglige forhandlinger – og hvor langt KL er villige til at gå.