En betydelig stopklods for bedre energianvendelse er blevet fjernet.
Et bredt flertal i Folketinget har besluttet at ophæve prisloftet på overskudsvarme – en beslutning, der længe har været efterspurgt af fjernvarmeselskaberne.
Det skriver Ekstra Bladet.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) er tilfreds med aftalen, som han mener åbner døren for smartere energiudnyttelse:
"Det er træls at hælde energi ud i luften, hvis den kan bruges til noget fornuftigt. Derfor har vi arbejdet i noget tid for at få fjernet prisloftet, og jeg er glad for, at der er enighed om det."
Bag aftalen står regeringen sammen med SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre.
En stopklods for innovation
Prisloftet blev oprindeligt indført for at beskytte forbrugerne mod store prisstigninger. Men det har også været en barriere for investeringer i nye teknologier, der kan genbruge overskudsvarme – eksempelvis fra datacentre, hvor varmen fra computerservere ofte går til spilde.
Fjernvarmeselskaberne har længe presset på for at få fjernet loftet, så de kan udnytte energien bedre. Aftalen kommer dog med en advarsel fra ministeren:
"Den er ikke annulleret, hvis varmeselskaberne opfører sig tåbeligt. Varmeselskaberne og industrien har ønsket friheden. Nu får de den, men de skal forvalte den ansvarligt."
Midlertidig klimaregning?
Selvom beslutningen har klare energimæssige fordele, kommer den også med en mulig bagside.
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet vurderer, at afskaffelsen kan medføre en midlertidig CO2-merudledning på op til 100.000 ton i 2030. Årsagen er, at nogle virksomheder, der stadig bruger fossile brændsler, kan øge produktionen og dermed udledningen, fordi de nu får mulighed for at sælge deres overskudsvarme til en højere pris.
Men på længere sigt forventes denne effekt at forsvinde i takt med, at produktionen omstilles til vedvarende energi. Ministeriet regner med, at merudledningen stopper efter 2030.
Politisk tilfredshed – og bekymring
Regeringspartiet Venstre har været en stærk fortaler for at fjerne prisloftet, som klimaordfører Linea Søgaard-Lidell har arbejdet for internt. Samtidig er der fokus på at beskytte forbrugerne mod markante prisstigninger, hvilket fortsat sikres gennem andre reguleringer i fjernvarmesektoren.
Forhåbningen er, at friheden til at udnytte overskudsvarme vil føre til smartere og mere bæredygtig energiudnyttelse – uden at det går ud over hverken klimaet eller kundernes pengepunge.