Gemte på et helt særligt talent: Dette vidste du ikke om Erik Clausen

Kamille Isaksen

3 timer siden

|

31/10/2024
Indland
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Det var de færreste danskere, som kendte til Erik Clausens skjulte talent.

Dagens topnyheder

Det har været en hård uge, hvor først Ulf Pilgaard mistede livet tirsdag, inden Erik Clausen onsdag fulgte trop og sagde farvel.

Begge personer har været store navne i den danske film og underholdningsindustri, men særligt en af dem gemte på et talent, som de færreste danskere kender til.

I en nekrolog fra Information har Anders Højberg Kamp og Michael Jensen delt gamle interviews med den folkekære Erik Clausen, og under en af disse snakke kom der et hav af spændende ting, men særligt en ting viste sig at være overraskende.

De færreste danskere havde nemlig forestillet sig, at Erik Clausen var en dygtig sportsmand, men det var faktisk tilfældet.

Gik først en helt anden vej

Erik Clausen blev født den 7. marts 1942 og kom fra en arbejderklassefamilie i Sydhavnen.

Han boede i en lejlighed i komponistkvarteret sammen med sin enlige mor og sin bror.

Lang tid før hans kunsteriske side begyndte at vise sig, gjorde Erik Clausen rent faktisk karriere indenfor sportsverdenen.

Det viser sig nu, at den folkekære kunstner var elitecyklist i sine yngre dage - og en god en af slagsen.

"Han var også elitecyklist. Viste os stolt avisen fra den dag, han blev nummer et i et cykelløb. Lang tid før han vidste, han skulle blive kunstner, gøgler og filminstruktør," skriver de i nekrologen.

Men som de fleste danskere ved, så valgte Erik Clausen ikke at følge sportshjertet. Han valgte derimod at tage den kunstneriske vej - og det er vi nok mange danskere, der er glade over den dag i dag.

Hans kunstneriske talent blev hurtigt anerkendt, og hans værker blev hurtig kendetegnet som ’Clausen-film’ – en betegnelse, som indbefatter mesterværker som 'Cirkus Casablanca', 'Manden i månen', 'De frigjorte', 'Mig og Mama Mia', 'Slip hestene løs' og 'Mennesker bliver spist'. 

Du kan læse mere om Erik Clausens liv i bogen 'Den frigjorte - Erik Clausen, hans film og hvordan de blev til', som er skrevet af Anders Højberg Kamp og Michael Jensen. (Reklamelink - Saxo)