Forskere fra ind- og udland har vendt blikket mod lille dansk by

Mathias Madsen

2 timer siden

|

26/10/2024
En lille dansk by er blevet midtpunktet for forskere fra blandt andet Aalborg og Wien.

Dagens topnyheder

I Danmark findes der otte universiteter; Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, Roskilde Universitet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Copenhagen Business School og IT-Universitetet i København.

Disse er placeret rundt omkring i landet; primært i større byer som København, Odense, Kolding, Aarhus og Aalborg, og det er altså de færreste mindre byer, der kan prale af at være hjemsted for et universitet.

Det kan den sønderjyske by Haderslev, som har ca. 22.000 indbyggere, heller ikke, men alligevel er byen nu blevet midtpunkt i noget forskning, som har vakt interesse i både ind- og udland.

Trods manglen på universiteter i byen har der nemlig ikke manglet forskere, da forskere fra blandt andet Aalborg Universitet ifølge TV Syd har været forbi byen.

Årsagen er den sjældne bakterieart ved navn Comammox, som man har fundet i et rensningsanlæg i Haderslev.

Comammox er en naturlig bakterie, som i Danmark blandt andet før er set i den sønderjyske by Ribe, men det, der gør bakterien i Haderslev helt særlig, er, at alle tre underarter, som bakterien består af, er til stede.

Normalt - for eksempel i Ribe - er der kun én underart til stede.

Bakterien er heldigvis ikke farlig, og der er slet ikke noget galt i, at den er til stede i rensningsanlægget; tværtimod! Bakterien kan nemlig være med til at sikre rensningen af spildevand, og derfor er flere forskere nu interesseret i at undersøge vandet i Haderslev.

Det har fået forskere fra Aalborg Universitet til at indsamle 60 liter spildevand, som de blandt andet har delt med forskere fra et universitet i Wien, som også vil have "en bid af kagen."

Det har Provas Forsyningsservice, der er ansvarlige for driften af anlægget, afsløret i en udtalelse.

"Jo flere forskellige arter af bakterier, der kan være med til at rense spildevandet, jo mere robust vil et anlæg være overfor udsving i de enkelte arters tilstedeværelse. Så det er jo ekstra spændende, hvad der gør, at vi finder denne bakterieart lige netop her hos os," har Malene Staub, der er driftschef hos Provas, desuden forklaret.