Der er stor sandsynlighed for, at forældre i dag ved præcis, hvor deres børn befinder sig – hele tiden.
Med få klik på telefonen kan barnets lokation dukke op som en prik på et kort, og for mange forældre giver det en følelse af tryghed.
Men spørgsmålet er, om det også giver børnene den samme ro i maven.
En ny undersøgelse foretaget af Epinion for Ultra Nyt viser, at overvågning i børnehøjde er blevet mere udbredt, end mange måske går og tror. Blandt børn i alderen 9 til 14 år svarer næsten en tredjedel, at deres forældre kan se, hvor de er via telefonen. Og 40 procent af disse siger, at forældrene kan følge med hele tiden.
Udviklingen vækker bekymring hos Børns Vilkår. Organisationen har flere gange mødt børn, der ikke ser overvågningen som en hjælp – men som en mistillidserklæring.
"Der er en del børn, som føler, at de bliver overvåget, og at de ikke har så meget privatliv. Og at deres forældre faktisk ikke har tillid til dem, hvilket bliver et problem for barnet og det forhold, man har til sine forældre," siger Ida Hilario, der er børnefaglig konsulent hos Børnetelefonen, til DR.
GPS’en har med tiden overtaget rollen fra de klassiske “skriv lige, når du er hjemme”-sms’er. Men med konstant adgang til barnets færden, rykkes grænserne for privatliv i barndommen.
Hos Børns Vilkår understreges det, at det er sundt og nødvendigt for børn at være afsted uden forældrenes konstante tilstedeværelse – både fysisk og digitalt.
"Det er så vigtigt for børn og unge at øve sig i at klare tingene selv og være på egen hånd, uden at deres forældre ved, hvor de er. Og så er det faktisk også vigtigt, at forældrene øver sig i at lade børnene være på egen hånd. For det kan nogle gange godt være svært for forældrene," forklarer Ida Hilario.
Organisationen foreslår, at forældre og børn sammen aftaler klare retningslinjer for, hvornår og hvordan lokationstjenester må bruges – i stedet for at gøre overvågning til en vane. For selvom teknologien gør det muligt at følge med døgnet rundt, bør det ikke nødvendigvis blive en refleks.