Opioder er et stigende problem i Danmark - nu vil Regering dette

Kasper Rud

12 uger siden

|

26/10/2024
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Regeringen har tænkt sig at at gøre dette...

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Regeringen ønsker at bruge spildevand til at bekæmpe opioidkrisen

Regeringen ønsker nu at overvåge spildevandet i Danmarks største byer for at få et klarere billede af det stigende misbrug af opioider blandt unge. Målet er at opnå indsigt i misbrugets omfang og hurtigt kunne reagere på ændringer i stoffernes spredning.

Regeringen præsenterer på mandag et nyt initiativ, der omfatter daglige spildevandsprøver i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Næstved.

To gange årligt vil myndigheder udtage prøver over en uge for at analysere indholdet af opioider som Tramadol, et smertestillende middel, der ofte misbruges.

Dette vil hjælpe myndigheder som Statens Seruminstitut med at følge opioidernes bevægelser i befolkningen.

Det skriver TV 2.

Maria Durhuus, misbrugsordfører for Socialdemokratiet, udtaler: “Vi vil gå ind i Danmarks største byer og begynde screeninger for stoffer i spildevandet, så vi hurtigere kan finde ud af, hvor det er henne, og hvilke stoffer der er tale om.” Durhuus fremhæver, at en sådan kortlægning kan føre til målrettede indsatser, hvor misbruget er mest udbredt.

Tidligere modstand fra ministeriet

Mens spildevandsanalyser bruges i flere europæiske lande til at spore illegale stoffer, har den danske sundhedsminister, Sophie Løhde (V), tidligere afvist denne metode til opioidovervågning.

Hun argumenterede sidste år for, at opioider i spildevandet både kan stamme fra lovlig medicin og illegale stoffer. “Derfor giver det ikke mening at bruge spildevandsanalyser i forbindelse med overvågning af for eksempel misbrug af opioiderne,” skrev hun i et svar til Folketingets sundhedsudvalg.

Socialdemokratiet står dog fast. Maria Durhuus mener, at de stigende dødsfald på trods af et fald i antallet af udskrevne recepter viser behovet for at få mere data: “Vi har nået et niveau, hvor vi er nødt til at kortlægge, hvor stor koncentrationen er.”

Med dette tiltag håber regeringen at kunne reagere mere præcist og effektivt på opioidkrisen, så myndighederne får et bedre grundlag for at iværksætte behandling og forebyggelse dér, hvor behovet er størst.