I juni 2020 undslap en japansk trane fra den lille zoologiske have Skærup Zoo i Sydjylland. Dengang forsøgte man naturligvis at indfange fuglen og bringe den tilbage til sit hjem, men da det ikke lykkedes, har hantranen levet frit i den jyske natur lige siden.
Det har egentlig ikke været et stort problem - indtil nu. Ifølge Dansk Ornitologisk Forening (DOF) er der nemlig sket det, at tranen har fået to unger, og derfor opfordrer foreningen nu til, at både tranefar og de to unger bliver skudt, hvis de ikke kan indfanges.
Årsagen er, at den japanske trane har fået ungerne med en europæisk trane, og ungerne er derfor såkaldte hybrider, som kan gøre stor skade på naturen og de naturlige bestande af traner i Danmark.
Ifølge DOF er den japanske trane et "uønsket fremmedelement" i den danske natur, fordi den "gør sig skyldig i faunaforurening i Europa på lige fod med mårhunde, nilgæs og amerikanske skarvænder."
Fuglen bør derfor indfanges og, hvis det ikke er muligt, aflives, og det samme bør dens unger, selvom de formentlig er sterile.
Det har Knud Flensted, som er biolog hos DOF forklaret og uddybet: "Ideelt set bør den voksne japanske trane indfanges og bringes tilbage til sin zoologiske have og indgå i et avlsprogram for denne sjældne art. De to hybridunger er måske sterile, men de bør aflives for at forebygge genetisk forurening af den lokale tranebestand."
Han understreger, at en eventuel aflivning af fuglene vil være "trist," men "bedre end følgerne af en faunaforurening."
"Det er vigtigt at være konsekvent i sin håndtering af de problematikker, der opstår, når undslupne individer fra andre verdensdele danner par med nært beslægtede lokale fugle," har biologen desuden forklaret og uddybet, at det ellers kan få konsekvenser for de naturlige arter i Danmark.
Vil kræve dispensation
Den japanske trane havde boet i Skærup Zoo tæt på Vejle i ca. 2 år, da den fløj ud fra sin indhegning, og selvom den i starten af sin flugt opholdt sig nær den zoologiske have, så var den umulig at indfange.
Det har Karina Schou, der driver den zoologiske have sammen med sin mand, forklaret.
Hun har således udtalt: "Folk kontaktede os, når de så vores japanske trane, og vi rykkede derpå straks ud for at prøve at fange den. Det har været umuligt at lokke den i en fælde, for den er både sky og hurtig. Vi synes, det er træls, at den er forsvundet, så vi nu kun har en japansk hun-trane, og vi vil hellere end gerne have tranehannen tilbage."
Der er dog ikke det store håb for, at det bliver muligt at indfange tranen, som altså nu har stiftet familie med en europæisk huntrane, og Miljøstyrelsen er derfor også enige i, at det kan blive nødvendigt at aflive både den og ungerne.
Det vil dog kræve en dispensation, og styrelsen er derfor ved at undersøge de juridiske muligheder og afklare, hvilken rolle Miljøstyrelsen skal have i en eventuel aflivning. Det har Peter Kyvsgaard, der er biolog hos Miljøstyrelsen, forklaret.
Ifølge ham vil det nemmeste være at aflive tranerne, og hvis det bliver beslutningen, så bliver det formentlig den lokale vildtkonsulent, der får opgaven.
Den japanske trane, den europæiske trane og deres to hybridunger spottet mellem Vejen og Kolding / Foto: Privat