Efter flere dages indlæggelse: Maggie Smith er gået bort

Emil Martesen

2 timer siden

|

27/09/2024
Nyheder
Foto: Avalon/Ritzau Scanpix
Foto: Avalon/Ritzau Scanpix
Hvil i fred.

Dagens topnyheder

Hun har for alvor bidt sig fast på danskernes læber, når hun har gjort god figur i 'Harry Potter' og 'Downtown Abbey'.

Fredag sov hun så stille ind ganske fredsfyldt på hospitalet.

Det oplyser hendes familie ifølge BBC.

"Det er med stor sorg, vi kan meddele, at Dame Maggie Smith er død. Hun døde fredfyldt på hospitalet tidligt denne morgen, fredag 27. september", lyder det i meddelelsen til BBC.

Årsagen til hendes indlæggelse er i skrivende stund ukendt, men hendes sidste tid blev tilbragt omgivet af nære familiemedlemmer og venner:

"Hun efterlader sig to sønner og fem elskede børnebørn, som er knuste over tabet af deres fantastiske mor og bedstemor", lyder det videre fra familien i meddelelsen.

Imponerende karriere

Maggie Smiths karriere strakte sig over flere årtier, og hun efterlader sig et imponerende aftryk på både film og tv.

De senere år er hun især blevet hyldet for sin rolle som Violet Crawley i tv-serien 'Downton Abbey' og ikke mindst som professor Minerva McGonagall i de verdensomspændende 'Harry Potter'-film.

Der kan heller ikke herskes tvivl om hendes skuespiltalent og tilstedeværelse, der har sikret hende anerkendelse og beundring i hele verden.

Hun begyndte sin skuespillerkarriere allerede som 17-årig og formåede gennem årene at høste en lang række priser og hædersbevisninger.

Blandt de største milepæle er de to Oscar-statuetter, hun modtog; den første i 1970 for sin hovedrolle i 'Miss Brodies bedste år' og endnu en i 1979 for sin birolle i 'California Suite'.

I 1989 modtog Maggie Smith en særlig hæder, da hun blev slået til ridder af dronning Elizabeth ved en ceremoni på Buckingham Palace og dermed tildelt titlen af 'dame'.

Vi her på redaktionen sender de varmeste tanker til alle de pårørende i den svære tid.