Danskere skal tage vigtigt valg: Første skridt er at finde MitID frem

Kamille Isaksen

3 timer siden

|

21/01/2025
Indland
Foto: Halsnæs Kommune
Foto: Halsnæs Kommune
Valget kan bekræftes med MitID.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Otte ud af ti er er positivt indstillet overfor organdonation, men ikke alle får det registreret i organdonorregistret. Derfor tager en ny kampagne fat i barriererne for det, så flere får det gjort.

Tidligere undersøgelser af Danskernes holdninger til organdonation har vist, at det ofte er tvivl og manglende snakke med pårørende, som er årsag til, at man ikke får taget stilling til organdonation, og denne indsigt er afsæt for den nye informationsindsats, som går i luften fra den 21. januar.  

Sådan skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Kampagnen henvender sig til voksne, der endnu ikke har taget aktivt stilling til organdonation, og formålet med indsatsen er at minde dem om, at det er vigtigt for ens pårørende og sundhedspersonalet, at man får det gjort. 

”Undersøgelser viser, at det er tvivl snarere end manglende initiativ, der gør, at nogen ikke får taget aktivt stilling. Halvdelen af dem, der ikke har taget stilling, ved for eksempel ikke, om de vil være organdonorer. Så de mangler simpelthen at få taget stilling og at få talt med deres nærmeste om, hvad de tænker. Det er det, kampagnen gerne vil have dem til”, siger enhedschef Maria Herlev Ahrenfeldt.

Sundhedsstyrelsens opfordring er, at man tager snakken med sine pårørende om organdonation, søger viden og herefter tager stilling. 

Sådan tager man stilling

Når man tager stilling til organdonation, kan det gøres på tre forskellige måder: Ved at registrere sig i Organdonorregistret, ved at udfylde og bære et donorkort eller ved at fortælle sine nærmeste om ens valg. 

”At tage aktivt stilling til organdonation, betyder, at man beslutter, om man ønsker at være organdonor, give delvis tilladelse eller ikke ønsker at være organdonor. Hvis man ikke selv tager stilling, kan ens pårørende ende med at skulle tage stilling for en i en situation, der i forvejen kan være svær og trist. Derfor vil vi gerne opfordre til, at man registrerer sit valg i Organdonorregistreret, så der ikke er nogen tvivl om ens ønsker”, siger enhedschef Maria Herlev Ahrenfeldt.

Der vil altid være mulighed for at ændre i sin stillingtagen, hvis man ønsker det. Det gør man også via organdonationsregistret. 

Kampagnens to film vises på tv, stream, sociale medier og i biografer landet over fra den 21. januar 2024. 

Fakta om organdonation 

Man kan tage stilling til organdonation på tre forskellige måder:
1.    Registrere dig i Organdonorregistret ved at logge ind med dit MitID på sundhed.dk.
2.    Udfylde et donorkort, som du skal bære på dig
3.    Fortælle dit ønske til din familie.

Når man tager stilling til organdonation kan man vælge mellem ’ja’, ’nej’ og ’ved ikke’. Man kan også vælge, om de pårørende skal bekræfte valget, og om der er bestemte organer, man ikke vil donere.

Man kan altid ændre sin beslutning om organdonation.