Verden ændrer sig hele tiden. I de seneste år er fødevarer blevet et stort emne i relation til den grønnne omstilling. Der er i dag langt flere vegetariske og veganske alternativer til kød end for bare fem år siden.
Denne udvikling ser ud til at fortsætte i samme retning. Næste step i denne udvikling er at se på, hvordan man kan lave fisk- og skaldyr vegansk. Og her ligger Danmark med i toppen.
Herning-virksomheden Caviart, der er kendt for plantebaseret erstatning for blandt andet kaviar og stenbiderrogn, er nu også på vej med veganske rejer, som er lavet af tang.
- Smagen er der ikke hundrede procent endnu, men vi er tæt på. Vi regner med, at de første rejer bliver kommercielt solgt i august, siger administrerende direktør i Caviart Jens Møller Junior til DR.
Det bliver lavet til fabrikker i Holland og Schweiz, som så vil bruge de plantebaserede rejer i mayonnaiseblandinger til for eksempel rejesalat.
- Her behøver produktet ikke være hundrede procent perfekt for stadig at give kunderne den helt rigtige oplevelse, forklarer Jens Møller Junior.
Dog forventer Jens Møller Junior, at Caviart inden længe vil kunne præsentere veganske rejer, der ligner og smager så godt, at de kan bruges af restauranter og sælges i supermarkeder på lige fod med normale, ægte rejer.
Idéen til den veganske reje er opstået for at skåne havmiljøet, da rejer ofte fanges med bundtrawl. Det er nemlig særligt hårdt for havmiljøet.
At flere gerne vil leve klimavenligt, gør virksomheden optimistisk med hensyn til at kunne sælge produktet - også i udlandet.