Advarsel om smitterisiko: Populært dyrefoder er farligt for både dyr og mennesker

Marie Vang

357 uger siden

|

16/01/2018
Indland
BARF-produkter kan udgøre en smittefare for både dig og din hund.
BARF-produkter kan udgøre en smittefare for både dig og din hund.
Det er fundet farlige bakterier i det populære BARF-dyrefoder.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Bakterierne kan få konsekvenser for både dyr og deres ejere, hvis man fodrer sine dyr efter BARF-princippet.

BARF-foder, der er en forkortelse for Biologically Appropriate Raw Food, altså råt kød, bliver mere og mere populært at fodre sine hunde og katte med.

Idéen bag foderet, eller diæten om man vil, er, at dyrene skal spise det, de oprindeligt gjorde - altså råt kød.

Et nyt hollandsk studie viser dog, at det rå foder indeholder en række farlige bakterier.

Det skriver TV2.

Forskere har testet 35 frosne BARF-produkter, hvoraf 80 procent af produkterne indeholdt de farlige E. coli-bakterier.

I mere end halvdelen af produkterne fandt forskerne desuden listeriabakterier og i en femtedel af fodret fandt de salmonellabakterier.

Dyrene bliver ikke nødvendigvis syge at at spise foderet, men de kan blive bærere af sygdomme. Sygdomme der kan udgøre en smitterisiko for mennesker.

Ifølge professor i intern medicin og familiedyr på Københavns Universitet, Charlotte Reinhard Bjørnvad, er studiets opdagelser ikke overraskende.

Charlotte Reinhard Bjørnvad vil da heller ikke opfordre hunde- og katteejere til at fodre sine dyr med BARF.

- Der er ikke noget, der viser, at råt kød er sundere end varmebehandlet, og med det nye studie in mente vil jeg klart anbefale, at man varmebehandler sit dyrefoder. BARF bliver ikke produceret bedre end humane produkter, og vi ved jo, at der er en risiko i det, vi køber til os selv, så det er ikke underligt, at der også er en risiko i det, vi køber til vores hund eller kat. Når vi selv skal spise kød, varmer vi det op først, og det bør man også gøre med kød til dyrene. De her bakterier dør, når de bliver opvarmet, men det gør de ikke, når de fryses ned. Der går de bare i dvale, siger hun, siger Charlotte Reinhard Bjørnvad til TV2.

Hun gør desuden opmærksom på, at der er risiko for, at dyrene ikke får de vitaminer, de har brug for. Tidligere studier har nemlig vist mangel på A-vitamin, D-vitamin og kalk i BARF produkter.

Lene Friis, der er ejer af firmaet ‘Rigtig Hundemad’, er enig i, at man bør tage sine forholdsregler og opbevare foderet som almindeligt mad. En god køkkenhygiejne er desuden en nødvendighed, oplyser hun.

Læs også: Alvorlig sygdom får triste konsekvenser for Suzanne Bjerrehuus