De har i den seneste tid været gjort flere opdagelser omkring fund af de såkaldte PFAS-stoffer i drikkevand. Her har niveauet været for højt i forhold til det tilladte.
I 2021 blev toleranceniveauet for indhold PFAS ændret fra 0,1 mikrogram/liter til 0,002 mikrogram/liter.
Nu er den så gal med flere økologiske æggeblommer, for en ny undersøgelse foretaget af fødevareinstituttet på DTU, som er lavet i samarbejde med Fødevarestyrelsen, viser, at det er fundet PFAS-stoffer i æggeblommer fra hele landet, skriver Ritzau.
Stofferne er sandsynligvis overført gennem den fiskemel, som indgår i foderet til hønsene. Undersøgelsen viser også, at indholdet af PFAS er lavt i frilands-, skrabe, og burhønseæg. Det er altså kun økologiske æg, som den er gal med.
PFAS er der overordnede navn for tusindvis af menneskeskabte, kemiske fluorstoffer, som er blevet brugt i en lang række industrier og produkter.
De bliver også kaldt "evighedskemikalier", fordi de er meget svære at nedbryde, når de er først er kommet frem.
Netop derfor er det ikke ret godt, hvis man for det ind i kroppen.
Stofferne er desuden mistænkt for at føre til en lang række forskellige sygdomme såso, leverskader, kræft og fertilitetsproblemer.