Største komet nogensinde med kurs mod Solen: 15 gange så stor som Mount Everest

Mathias Madsen

149 uger siden

|

14/02/2022
Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Astronomer har opdaget en kæmpe komet, som er dobbelt så stor som den komet, der indtil nu har haft førstepladsen, som den største kendte komet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Forskere har ifølge Vice bekræftet, at de har opdaget en komet, som tager prisen for den største "standard" komet nogensinde opdaget. 

Kometen er cirka 137 kilometer i diameter, hvilket svarer til, at den har en diameter, som er lige så lang som mere end 15 Mount Everests, og den er desuden dobbelt så stor som den tidligere førsteplads; Hale-Bopp kometen.

Den nyopdagede komet har fået det videnskabelige navn C/2014 UN271, men kan også omtales som Bernardinelli-Bernstein kometen (BB), da astronomerne, som opdagede kometen sidste år, hed Pedro Bernardinelli og Gary Bernstein. 

De to opdagede kometen i nogle arkivfotos fra 2014 sidste år, og det er derfor, at én del af kometens videnskabelige navn er 2014. 

BB har kurs mod Solen, og kommer tættest på Jorden d. 21. januar 2031, og det er derfor den dag, man skal holde øje med himmelen, hvis man vil have en chance for at få et glimt af den enorme komet, som er speciel på mere end én måde. 

Ifølge et nyt studie om kometen, som bliver ledet af astronomen Emmanuel Lellouch fra Observatoire de Paris i Frankrig, så er kometen nemlig også "en af de mest uberørte kometer, som man nogensinde har observeret."

Lellouch og kollegerne har udtalt, at BB er den største "standard" komet, men at der faktisk er en komet kaldet Centaur 95P/Chiron, som er større, da den har en diameter på 193 kilometer. Denne komet er dog ikke er en "standard" komet. 

BB kometen "er standard i den forstand, at aktiviteten er ensartet [...] [og den er] stille og roligt blevet lysere i takt med, at den kommer tættere på Solen (lige nu er den 20 AU væk)," har Lellouch forklaret. 

Han uddybede, at "Centaur 95P7Chiron også udviser kometagtig aktivitet, men på en uregelmæssig måde [...]," som gør, at BB altså er den største kendte "standard" komet, men teknisk set kun er den andenstørste kendte komet, da Centaur 95P/Chiron er større.

BB kometen er desuden den største komet fra Oortskyen, som er en sværm at utallige små islegemer, der kredser om vores solsystem.

Uanset kometens titel som 'største' eller ej, så er det uden tvivl, at den kan give vigtig viden til forskerne, og kometen vil derfor blive nøje overvåget de næste mange år, mens den bevæger sig tættere på Solen. 

Ifølge studiet vil det således "være af høj værdi" at måle kometens kemiske sammensætning, mens den nærmer sig perihelion, som er det sted i et objekts omløbsbane, hvor det er tættest på solen. 

"Vi håber på at detektere gasser fra kometen (indtil videre er ingen blevet målt) og måle deres produktionsrater som en funktion af afstanden til Solen," har Lellouch udtalt.

Bliver man bekymret over, at den enorme komet er på vej mod Solen, kan man dog godt slappe helt af. Selvom 137 kilometer lyder stort, så skal man nemlig huske på, at universet mildest talt er meget større end vores lille 'verden' her på Jorden. 

Til sammenligning er Jordens diameter 12.742 kilometer, månens er 3.475 kilometer, og Solens er hele 1.392.700 kilomter, og BB er altså blot et lille sandkorn sammenlignet med Solen.