Træk vejret dybt og forsøg så at sige:
Speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode.
Med hele 51 bogstaver er dette ord Danmarks længste ord, der er blevet brugt i officiel kontekst.
Dog tillader det danske sprog faktisk, at man i princippet kan forme endnu længere ord, da dansk grammatik gør det muligt at sætte navneord sammen, så de pludselig danner vanvittigt lange ord.
Det ser man blandt andet i H.C. Andersens eventyr Hyrdinden og Skorstensfejeren, hvor en af karakteren hedder ‘gedebukkebens-overogundergeneralkrigskommandersergentindeø'. Et ord der faktisk er på 54 bogstaver, men som ikke er et officielt dansk ord.
I 1993 blev speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode sågar optaget i Guinness Rekordbog som det længste danske ord
Blandt vores nordiske broderlande kan de dog ikke prale af ligeså langt et ord, da Norges længste ord er på 33 bogstaver og Sveriges ‘kun’ er på 28 bogstaver.
Mod syd kunne vores tyske naboer dog indtil 2013 bryste sig af ordet rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz, der var på svimlende 79 bogstaver. Dette ord valgte man dog et fjerne som officielt ord i det tyske sprog for fire år siden.
Der er til gengæld stor uenighed om, hvad verdens længste ord er, da der både findes officielle og uofficielle ord.
Danmarks længste ord. Foto: Polfoto/SIELEMANN SØREN
På engelsk er det officielt længste ord, der er optaget i en ordbog, pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis, der indeholder 45 tegn. Dog er det længste publicerede ord på engelsk på vanvittige 1,909 tegn.
Det allerlængste ord på engelsk - og muligvis i verden - siges at være det kemiske navn for stoffet titni, der er det største protein, vi kender. Ordet er ikke officielt et ord og er ikke optaget i nogen ordbog, men er alligevel blevet kendt som verdens længste ord, da det er på astronomiske 189,819 tegn og tager over tre en have time af udtale.
I en video herunder kan du opleve en meget tålmodig mand, der eftersigende udtaler ordet. Muligvis er der dog tale om en joke.