Flere steder på Madagaskar, har man påstået, at en særligt urteblanding kan helbrede covid-19. Der har indtil videre ikke været nogle videnskabelige undersøgelser af urtemedicinen, men det vil forskere fraTysklands Max Planck Institute of Colloids and Interfaces i Potsdam lave om på. De samarbejder med det amerikansk firma, ArtemiLife, ved at teste et udtræk fra planten 'Artemisia annua'.
"Vi arbejder med to uafhængige laboratorier for at sikre den højest mulige kvalitet og udelukke enhver bias i resultaterne," fortæller Peter Seeberger, der er ledende forsker hos Max Planck-instituttet til mediet VOA. Målet er at påvise plantens muligheder i bekæmpelsen af covid-19.
Seeberger håber, at de første resultater er på trapperne.
"Vi har indsamlet en betydelig mængde data, men gentager forsøgene for at sikre, at alle resultater kan reproduceres flere gange," fortæller Seeberger. "De logiske næste trin vil være kliniske forsøg med mennesker, forudsat at vi har et positivt resultat af vores nuværende undersøgelser."
I flere afrikanske lande udføres der lignende tests. WHO har lovet at undersøge om planten har en effekt i bekæmpelsen af
Flere forskere i afrikanske lande, herunder Sydafrika og Senegal, udfører i øjeblikket også tests. Verdenssundhedsorganisationen har også lovet at gennemføre en undersøgelse af plantens effektivitet.
Madagaskars præsident har hyldet den lokale behandling
Den plantebaserede kur kom på landkortet, da Madagaskars præsident Andry Rajoelina meldte ud, at behandlingen virkede. Han havde selv drukket urtemedicinen, der også bliver brugt til at behandle malaria. Præsidenten brugte store ord om den lokale urtebehandling, og kaldte den for en mirakelkur.
"De patienter, der er hhelbredtt, har ikke indtaget andet end COVID-Organics (det kaldes produktet)," sagde Rajoelina på fransk til det franske medie Frankrig24. "Patienterne bliver helbredt på syv til 10 dage," tilføjede Rajoelina, da han blev bedt om at bevise medikamentets virkning.
Nu har mere end 20 afrikanske lande bestilt en sending af "COVID-Organics."
Verdenssamfundet skeptisk
Selvom flere afrikanske lande tror på fortællingen om COVID-Organics, så er forskere rundt omkring i verdenen mere skeptisk. Derfor har WHO travlt med at få beviser ind i forhold til, om det virker eller ikke virker.
De fleste er dog enige om, at stoffet er ufarligt og derfor er der ikke udstedt en særlig advarsel mod stoffet.