Opdateret: Som mange regnede ud, er der tale om en aprilsnar og dermed er der altså ikke tale om en fynsk covid-mutation, der stammer fra brunsviger.
Skruer vi tiden tilbage til marts 2020, så lukkede hele landet og det meste af verden ned på grund af coronavirussen covid-19.
På daværende tidspunkt var der ingen mennesker, der skænkede mutationer en tanke. Det er først i forbindelse med andenbølgen af covid-19, at mutationerne for alvor er brudt frem, og flere af dem får sundhedsvæsener i mange lande til at ryste i bukserne.
Senest blev den brasilianske virus bekræftet i Danmark, men nu har forsker hos Statens Serum Institut (SSI) gjort endnu en opdagelse.
Denne gang er det ikke en eksotisk mutation fra de varme lande, i stedet er det en mutation, der bliver omtalt som den fynske mutation.
Helt korrekt er betegnelsen for virussen BrnSvir-2-1.
Blev han virkelig smittet af det?
Indtil videre ved forskerne meget lidt om den nye fynske mutation. Forskerne opdagede mutationen i en positiv coronaprøve, som blev foretaget i den fynske by Kerteminde. Deraf navnet.
“På nuværende tidspunkt kan vi ikke fortælle så meget om den nye BrnSvir-2-1. Vi håber selvfølgelig, at vi i løbet af i dag vil lære mere om den nye mutation,” lyder det fra forsker hos Statens Serum Institut, Rans Lirpa.
En ting har forskerne dog opdaget, og det er, at den smittede meget vel er blevet smittet via en fødevare, og ikke via menneskelig kontakt.
“Efter flere tætte konsultationer med den smittede, blev han ved med at påstå, at han ikke havde været i nærkontakt med et menneske de seneste 14 dage, men at smittebæren har været brunsvigeren, han fik leveret i søndags,” lyder det fra Rans, der meget overraskende fortæller, at der er noget om snakken.
“Eftersom vi fik bekræftet, at den smittede ikke har været i nærkontakt med andre mennesker, sendte vi brunsvigeren til undersøgelse på laboratoriet, og her fandt vi ganske rigtigt BrnSvir-2-1-mutationen.” fortæller SSI-forskeren.
Slutteligt fortæller Rans Lirpa, at det er for tidligt at konkludere, om hvorvidt brunsviger andre steder i landet, kan resultere i smitte med den fynske coronamutation.
Har du andet, du kan fortælle til danskere, der måtte være bange for den nye fynske mutation?
“De skal være meget opmærksomme. Særligt på dagen i dag,” slutter forskeren. Den besked er hermed sendt videre.
Her på dagens rakte vi ud efter Christiansborg for at få en kommentar på den opsigtsvækkende fynske mutation, og i et kort svar fortæller statsminister Mette Frederiksen, at regeringen netop er ved at sende brev ud til alle bagere i landet, hvor de har bedt dem 'aflive' deres brunsvigere.