Den hvide sne er altid eftertragtet i juleperioden, men den kommer sjælendt for alvor i Danmark.
I Rusland har man til gengæld massere af sne, men det er ikke nødvendigvis hvidt.
Forskere har nemlig set blåt lys under sneen ved en feltstation. Det skriver Metro.
Efter at have testet den glødende sne, har forskere konkluderet, at lyset var forårsaget af bittesmå selvlysende dyr kaldet copepoder, som blev skyllet i land fra det nærliggende Hvide Hav under højvande.
Dette var den første iagttagelse af sin art, hvor havvandhavsfisk fik sneen til at ‘gløde’ nær Hvidehavets biologiske station i det russiske Arktis.
Det klare blå skær blev først observeret af Vera Emelianenko, en biolog, og Mikhail Neretin, søn af stationens molekylærbiolog, på en nattetur i december.
Det blå lys under sneenFoto: Facebook
Det opvaskede plankton begyndte at lyse, når det blev forstyrret af videnskabsmændenes og deres hundes fodspor.
Emelianenko undersøgte derefter prøver af sneen under et mikroskop og fandt ud af, at gløden skyldtes tilstedeværelsen af selvlysende organismer kaldet copepoder i sneen.
De små vandkrebsdyr udsendte en svag blå forstyrret.
Glødende sne er lejlighedsvis blevet observeret af forskere gennem årene, men det kan være første gang, det er blevet dokumenteret med en forklaring.
Copepoder, der kaldes 'havets insekter', er blot et par millimeter lange, omtrent på størrelse med flere sandkorn i træk.
Copepoder udgør det meste af biomassen i havet ifølge nogle skøn. De er passive svømmere og kan derfor ikke modstå strømmen.