I Danmark og resten af Norden har vi heldigvis et forholdsvis godt og sikkert sundhedssystem, men i takt med, at der kommer mere og mere pres på systemet, sker der desværre også fejl.
Nogle gange er det i småtingsafdelingen, men andre gange kan menneskelige, tekniske eller endda systematiske fejl føre til alvorlige konsekvenser, og nu har en ny undersøgelse vist, at en række fejl i den meget alvorlige ende af skalaen er sket i løbet af 2023 og 2024.
Fejlene er sket på det svenske sygehus Akademiska Sjukhuset i Uppsala [Uppsala Universitetshospital, red.], som ligger i byen Uppsala ca. 65 km nord for Stockholm, og det har haft alvorlige konsekvenser for minimum 33 kvinder.
Ifølge det svenske medie SVT har forkerte diagnoser, som blev stillet i løbet af 2023 og 2024, nemlig ført til, at mindst 33 kvinder på opfordring fra sygehuset har fået fjernet deres livmoder.
"Det burde ikke kunne ske"
De berørte kvinder var i alderen 38 til 85 år, da indgrebet blev udført, og de har alle i løbet af 2023 eller 2024 fra Akademiska Sjukhuset i Uppsala modtaget information om, at der var celleforandringer i deres livmoder, som kunne være tegn på, at de var ved at udvikle livmoderhalskræft.
På baggrund af det er de alle blevet opfordret til at få bortopereret deres livmoder, hvilket de alle har sagt ja til, og operationerne ér blevet udført. Nu har det dog vist sig, at diagnoserne om celleforandringer var forkerte, og at kvinderne ikke burde have gennemgået den livsforandrende operation.
Det kom frem på et pressemøde, hvor blandt andre overlæge på hospitalet Johan Lugnegård deltog. På pressemødet undskyldte han og "beklagede dybt."
Han udtalte desuden: "At fjerne livmoderen er en stor operation med store og uoprettelige konsekvenser. Det burde ikke kunne ske, og alligevel gjorde det det, og vi undskylder over for de kvinder, der er ramt af dette. De har vores fulde opbakning."
Ifølge ham var de berørte kvinder naturligvis oprørte og forbløffede, da de modtog nyheden om, at de har fået fjernet deres livmoder uden grund.
Sveriges sundhedsminister, Acko Ankarberg Johansson, har omtalt hændelsen som "forfærdelige nyheder," men hun har understreget, at det er "godt," at hospitalet står til ansvar og tager det alvorligt, og at de gør det nødvendige for at sikre, at lignende ikke sker i fremtiden.
Siden opdagelsen af de frygtelige fejl har Akademiska Sjukhuset i Uppsala igangsat en undersøgelse, som skal sikre, at der ikke er andre end de 33 kvinder, som er blevet berørt af lignende fejl, samt at lignende fejl aldrig sker igen.
Ifølge overlæge Lugnegård takkede samtlige 33 kvinder selv ja til operationen (dog på baggrund af en lægefaglig opfordring), og samtlige 33 kvinder blev inden operationen spurgt, om de planlagde at få børn, hvilket ingen af dem gjorde.
I nyere tid har to lignende hændelser fundet sted i Sverige. Én gang i Skaraborg og én gang i Blekinge.