'Ukendt' smuthul: Sådan undgår man at betale sin fartbøde

Henrik Rothenbücher

87 uger siden

|

20/03/2023
Udland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Britiske fartsyndere har fundet et smuthul i færdselsloven, som gør, at de muligvis kan slippe for en eventuel fartbøde.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Selvom de fleste kan blive enige om, at det er både dumt, uansvarligt og farligt at køre for hurtigt og bryde færdselsloven, så kan vi ikke komme udenom, at mange gør det. Politiet i Danmark udskriver ifølge Bilbasen cirka en halv million fartbøder hvert eneste år, og det er ikke kun herhjemme, at der er problemer med fartbøller.

Også i Storbritannien uddeler politiet fartbøder i store mængder hvert eneste år, men Ladbible skriver, at der findes et smuthul i den britiske lovgivning, som gør, at man måske kan slippe for at betale for en eventuel fartbøde... men lad nu alligevel være med at køre for stærkt næste gang du er i Storbritannien og i det hele taget!

I Storbritannien kan fartbøder straffes med alt fra bøde til 'point på kørekortet', som minder lidt om systemet med klip, vi har herhjemme. Bøderne varierer alt efter den procentvise hastighedsoverskridelse og kan strække sig fra £100 (cirka 900 kroner) til £2500 (cirka 22.000 kroner). 

På grund af noget kaldet '14-dages-reglen' er der dog mulighed for, at man kan slippe af med en fartbøde og helt undgå at betale noget som helst.

Ifølge en gammel lov fra 1988 skal trafiksynderen nemlig have modtaget sin fartbøde inden for 14 dage, før at den er gældende. Er bøden forsinket, kan den blive annulleret. 

Det er for eksempel en lov, der er blevet brugt af fodboldstjernen David Beckham, da han kørte for hurtigt i sin Bentley d. 23. januar 2018. Her påstod hans advokat, at han først havde modtaget bøden d. 7. februar - altså 15 dage efter - og at bøden derfor var ugyldig, da der var gået mere end 14 dage. En påstand som domstolen accepterede, og Beckham fik derfor bøden annulleret.

Det er dog ikke en stensikker løsning, da bøden stadig gælder, hvis politiet kan bevise, at bøden rent faktisk blev leveret inden for 14 dage, eller at den under normale omstændigheder ville være blevet leveret inden for 14 dage. 

Hvis man vil afprøve smuthullet, så er man dog nødt til at tage til Storbritannien og overtræde nogle hastighedsbegrænsninger foran en stærekasse eller en fotovogn, da samme lov 'desværre' ikke er gældende herhjemme i Danmark.

Herhjemme går der normalt under 14 dage, før bøden ankommer, men der kan og må gå op til flere måneder. 

Udover bøder har vi i Danmark også nogle lidt mere voldsomme straffe, da politiet ved særligt grove tilfælde - klassificeret som vanvidskørsel - har mulighed for at beslaglægge køretøjet uanset køretøjets værdi og ejerforhold. Derudover kan bøderne herhjemme ifølge FDM svinge fra 1000-15.000 kroner og i særlige tilfælde være endnu højere.