Sygeplejerske havde 300 overarbejdstimer på to måneder

Mathias Madsen

158 uger siden

|

09/12/2021
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En sygeplejerske på Finnmarkshospitalet i det nordlige Norge har arbejdet ualmindeligt meget de sidste to måneder og dermed også inkasseret en løncheck på størrelse med Danmarks statsminister.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det norske medie Sykepleien har modtaget en oversigt fra det norske hospital Finnmarkshospitalet, som viser, at brugen af overarbejde for mange sygeplejersker på hospitalet har været vanvittig høj. Tallene i artiklen gælder fra 26/8/21 til 25/10/21, altås en periode på cirka to måneder.

I denne periode har i alt 390 sygeplejersker haft overarbejde på Finnmarkssygehuset HF, og de har tilsammen haft 9579 overarbejdstimer. Det er i gennemsnit 12 timer pr. sygeplejerske pr. måned.

12 timers ekstra arbejde hver måned, eller cirka 3 timer i ugen, lyder ikke af vanvittig meget - og det er det heller ikke. Problemet er, at det er nogle enkelte sygeplejersker, som er ansvarlig for størstedelen af de 9579 overarbejdstimer. 

Én enkelt sygeplejerske har haft 298 overarbejdstimer i perioden på cirka to måneder. Det svarer til, at vedkommende har haft dobbeltvagter hver eneste dag og altså har besat, det der svarer til to stillinger. 

Den normale aftalte bruttoløn for denne sygeplejerske for to måneder er ifølge Sykepleien 138.936 NRK (cirka 100.000 kroner). Det vil altså sige, at sygeplejersken normalt har en månedsløn før SKAT på cirka 50.000 danske kroner. 

I omtalte periode, hvor sygeplejersken havde 298 overarbejdstimer, fik vedkommende dog udbetalt en samlet bruttoløn på vanvittige 324.580 NRK (240.000kr), svarende til en månedsløn før SKAT på cirka 120.000 danske kroner.

Det er rundt regnet 10.000 kroner mindre end Danmarks statsminister Mette Frederiksen, eller cirka 50% mere end sygeplejerskens norske lægelige kolleger. 

Sykepleien citerer den omtalte sygeplejerske anonymt: "En almindelig fuldtidsstilling er alt for lidt arbejde til mig. Sådan har det altid været."

"Det var, fordi jeg arbejdede 12-timers vagter i fire uger. Jeg skulle så have haft fri i fire uger bagefter, men på grund af sygefravær arbejdede jeg også i de fire uger, som så udløste rent overarbejde," udtaler sygeplejersken over telefonen til Sykepleien. 

Udover omtalte sygeplejerske har andre sygeplejerske på hospitalet også meget overarbejde. I september er der registreret ti sygeplejersker med over 50 timers overarbejde og 46 med over 30 timers overarbejde.

I oktober er der ligeledes problemer, da der er registreret 11 personer med over 50 timers overarbejde og 48 med mere end 30 timers overarbejde. Disse tal er udover omtalte sygeplejerske, som har haft hhv. 186,5 timer og 111,5 timers overarbejde. 

Amtleder i Finnmark og Troms, Lena Røsæg Olsen, udtaler om den ekstreme mængde overarbejde: "Det kan ikke kun være et uventet arbejde, men derimod et behov for en ekstra sygeplejerske over tid, som ikke er dækket af normal bemandingen."

Hun mener, at det kun er starten på en sundhedskrise med stor mangel på sygeplejersker i Norge. Desuden stiller hun spørgsmåltegn ved, om det overhovedet er forsvarligt, at en sundhedsfaglig person arbejder så mange timer.

Hun påpeger dog, at det er mere forsvarligt at have en træt og slidt sygeplejerske på arbejde end at lukke afdelingerne.