Trampoliner er ofte ansvarlige for alvorlige skader blandt især børn og unge, som for eksempel lander forkert og brækker anklen.
I 2015 endte næsten 8.000 børn ifølge Sikkerhedsstyrelsen på skadestuen efter ulykker på trampolinen, og det er særligt børn i alderen 5-9 år det går ud over.
Én af de mange børn, som er kommet alvorligt til skade på en trampolin, er 12-årige Jamie Quinlan.
Jamie brækkede dog ikke nogle knogler, da han på mærkværdig vis blev spiddet af én af trampolinens fjedre.
Det har han forklaret i et interview med SWNS TV, som kan ses længere nede i artiklen.
"Mine venner og jeg hoppede på trampolin, og jeg var ret dum, for jeg sagde til dem: 'Hvad nu hvis vi alle hopper på samme tid'," har den unge dreng forklaret om ulykken, som indtræf efter 'fælleshoppet'.
Her kunne Jamie nemlig pludselig mærke noget "virkelig mærkeligt i ryggen," som "viste sig at være en fjeder."
En fjeder fik nemlig på mystisk vis revet sig fri og sprang med fuld kraft ind i den stakkels dreng, hvor den borede sig seks centimeter ind i ryggen.
"Jeg var virkelig panisk, fordi jeg ikke forstod, hvad det var. Og mine venner kiggede chokeret på mig, som om jeg var et monster eller noget. De råbte på mine forældre, og jeg løb ned fra trampolinen og satte mig på trappen," har Jamie forklaret om situationen, som ifølge ham gjorde, at han havde "store smerter. Fordi den [red. fjederen] var så tung" og "trak i min hud."
"Jeg var meget forvirret og troede, at jeg skulle dø. Jeg ville bare have, at mine forældre kom," har han desuden udtalt.
Den stakkels drengs forældre fik tilkaldt en ambulance, som kørte ham på hospitalet.
Her lykkedes det kirurger at fjerne fjederen, som heldigvis ikke havde ramt Jamies rygsøjle.
"Man kan ikke tage sig af sine børn hvert sekund af dagen. Man kan bare ikke gøre det. Det tager kun ét sekund, før sådan noget sker," har Jamies far udtalt og uddybet:
"I dette tilfælde var vi meget, meget heldige. Det kunne være endt helt anderledes, hvis han havde fået den [red. fjederen] et andet sted [for eksempel] i nakken eller i hovedet. Men den gik heldigvis ind i ryggen, hvilket dog er slemt nok."
"Hop med hovedet"
Sikkerhedsstyrelsen har haft en kampagne kaldet "Hop med hovedet," vis formål var at sætte fokus på sikkerhed omkring trampoliner, da rigtig mange børn og unge som sagt kommer til skade på det sjove 'legetøj' hvert år.
Ét af styrelsens gode råd lyder, at man altid kun bør hoppe "én ad gangen på trampolin."
"I et andet [...] [råd] anbefales det, at der altid er en voksen til stede, når børn under seks år hopper på trampolin," står der desuden.
Undersøgelser viser dog, at størstedelen af forældre ikke beder deres børn følge disse råd.
84 procent har således svaret, at deres børn hopper mere end én af gangen, ligesom mere end halvdelen har svaret, at de ikke altid er til stede, når deres barn under seks år hopper på trampolin.
Hvis du vil sikre sikker leg på trampolinen, kan det være en god ide at følge nedenstående råd, som er udarbejdet af blandt andre Sikkerhedsstyrelsen:
- Vedligehold trampolinen jævnligt og lav eftersyn af fjedre, kantpude, dug og sikkerhedsnet.
- Stil altid trampolinen på et så blødt (men stabilt) underlag som muligt. Det kan for eksempel være en græsplæne.
- Sørg for at trampolinens ben er fæstnet solidt, og at samlingerne sidder ordentlig sammen.
- Sørg for at følge monterings- og brugsanvisningen, når du samler trampolinen.
- Hop aldrig mere end én af gangen på trampolinen.
- Sørg altid for at være i nærheden, når små børn hopper på trampolinen.