Rasende dværg føler sig krænket: Slikproducent ændrer navn på vingummi

Mathias Madsen

148 uger siden

|

13/01/2022
Udland
Det omtalte slik / Foto: Shutterstock
Det omtalte slik / Foto: Shutterstock
En britisk slikproducent har været nødsaget til at ændre navnet på en type vingummi, fordi en dværg har ført an i en kampagne mod navnet, som hun mener, er krænkende.

Dagens topnyheder

I Storbritannien kunne man for ikke lang tid siden købe de populære vingummier 'Midget Gems' (red. Dværg ædelstene), men nu har de ændret navn, fordi en kampagne - anført af en dværg - mener, at navnet var krænkende for folk, som led af dværgvækst. 

Handicapforkæmperen Dr Erin Pritchard, som selv lider af achondroplasi (almindelig dværgvækst), skrev i oktober 2021 flere opslag på det sociale medie Twitter, hvor hun langede ud efter forskellige supermarkedskæder og slikproducenten bag 'Midget Gems'.

Dengang forlangede hun, at producenten skulle fjerne begrebet 'midget' (red. dværg) fra vingummiernes navn, da det var krænkende. Det skriver Unilad. Pritchard langede blandt andre ud efter supermarkedskæden M&S og påstod, at brugen af begrebet 'midget' var med til at skabe og opretholde fordomme. 

The Daily Mail beretter, at Pritchard, som underviser i handicap og uddannelse på Liverpool Hope University, ikke kun kritiserede supermarkeder og producenter, men også tv-programmer og komikere, som stadig brugte ordet. 

Dengang udtalte hun følgende: "Ordet 'midget' er en form for hadefuld ytring og bidrager til de fordomme, som folk med dværgvækst oplever hver dag."

Hun fortsatte: "Jeg har snakket med adskillige firmaer omkring brugen af ordet 'midget', og det er klart, at mange af virksomhederne simpelthen ikke er klar over, hvor krænkende udtrykket er, og jeg har været nødt til at forklare dem, hvorfor det er et problem."

Siden Pritchards kritik af især supermarkedskæden M&S er det blevet bekræftet, at selvsamme kæde nu har ændret navnet på slikket fra 'Midget gems' til 'Mini gems' (red. Små ædelstene).

Det omtalte slik / Foto: Shutterstock

Pritchard har argumenteret for, at det "kun er retfærdigt", at navnet bliver ændret, selvom mange mener, at navneændringen er en del af en 'krænkelseskultur', som er kørt af sporet. 

Til det svarer Pritchard, at udtrykket er meget skadende når "folk skriger navnet ad dig på gaden", og hun har desuden udtalt, at "ændringen skulle været sket for flere år siden. Det er nemt for folk, som ikke bliver kaldt det, at mene, at fjernelsen er forkert."