Nyt system kan muligvis sænke elpriserne gevaldigt

Mathias Madsen

153 uger siden

|

18/02/2022
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny form for solenergisystem har potentiale til at sænke energipriserne til omkring en tredjedel af prisen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Koncentreret solenergi (CPS) kan ifølge Interesting Engineering potentielt set sænke elpriserne på vedvarende energi markant og samtidig forsyne borgerne med let tilgængelig energi hele døgnet. 

Kort sagt er CPS et viderudviklet solcellesystem, som består af en lang række spejle i cirkler, som projekterer solen ind på et 'indsamlingstårn', som indsamler solens energi i form af varme, som den lagrer i for eksempel sten eller sand.

På grund af spejlene er CPS-systemer meget effektive til at indsamle energi, og de kan samtidig lagre energien, så den også kan bruges om natten, hvor solcellerne ellers ikke producerer meget energi. 

I en pressemeddelelse har Energiministeriet i USA (DoE) og det Nationale Laboratorie for Vedvarende Energi (NREL) meldt ud, at de begge arbejder på den næste generation af CPS-faciliteter som led i DoE's plan om at nedbringe amerikanernes pris for én kWh til fem cent (33 øre).

Foto: Shutterstock

De nuværende priser for én kWh i USA er ifølge saveonenergy cirka 14,12 cent (92,5 øre) inklusiv afgifter og gebyrer, og ifølge DoE og NREL har CPS-faciliteter altså potentiale til at skære prisen ned til cirka en tredjedel af den nuværend pris. 

I Danmark var prisen for én kWh i december 2021 ifølge danskenergi 142 øre, og det var vel og mærke før afgifter og gebyrer, og den egentlige pris for én kWh var derfor nærmere mellem tre og fire kroner. Det skriver avxperten

Selvom Danmark ikke har nogen CPS-faciliteter, og danskerne naturligvis ikke kan bruge prisbesparelser i USA til særlig meget, så er det stadig et vigtigt skridt i udviklingen af vedvarende energi, som måske i fremtiden kan bruges i Danmark og dermed har potentiale til også at give danskerne billigere strøm i fremtiden. 

I USA ser de nemlig stort potentiale i de store solcellefaciliteter, og den amerikanske stat har således bidraget med $2 millioner (cirka 13 millioner kroner) til et NREL projekt, som skal videreudvikle CPS-systemet.