Hvert eneste år er der flere tilfælde af Borrelia blandt danskere, der er blevet bidt af en flåt. Også sygdommen TBE er set blandt flåtens ofre.
Som om det ikke er nok med de to sygdomme, der i forvejen skræmmer danskere og særligt forældre, hver eneste gang børnene trækker en flåt med hjem fra skoven, så kan vi måske se frem til en udvidelse af flåt-familien. Det er derfor ikke positive nyheder, at den danske biodiversitet stiger med nye flåt-arter og dermed også nye sygdomme, der kan spredes blandt danskere.
Flåt-arten hyalomma marginatum kommer hele tiden tættere på landet. Den danske skovflåt er halv størrelse i forhold til den store flåt, der har mulighed for at sprede den frygtede og ekstremt dødelige sygdom, Krim-Congo hæmorragisk febervirus. Omkring 30% af alle smittede ender med at miste livet. Sygdommen er tilmed ekstrem smitsom, så det er ikke på nogen måde en velkommen gæst i Danmark.
Almindelig i Tyrkiet og Mellemøsten
Hyalomma marginatumer er almindelig i Tyrkiet og Mellemøsten. Desværre er den de seneste år også blevet fundet flere gange i lande tæt på os. F.eks. vores naboland Tyskland, ligesom Finland og England har fået besøg af den ubudne gæst.
Dermed er der en reel risiko for, at den store flåt ender i Danmark.
Sygdommen Krim-Congo er en slem omgang, der kan minde om Ebola. Det fortæller epidemilog René Bødker, der forsker i flåtsygdomme ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet, til DR.
"Det er en ebola-lignende infektion, hvor man kan bløde gennem alle kropsåbninger. Den er vanvittig smitsom. Hvis en patient kommer på hospitalet med den, er det ikke ualmindeligt, at sundhedspersonale også bliver smittet."
Ifølge René Bødker er den store flåt-art allerede spotte flere gange i Danmark, men ifølge epidemologen skal vi generelt ikke bekymre os om flåten. Den kan kun sporadisk findes i Danmark, og der er kun lille sandsynlighed for at den sætter sig på mennesker og smitter med sygdommen.