Nu bliver det nemmere at skifte køn

Mathias Madsen

152 uger siden

|

21/12/2021
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Man behøver ikke længere give medicinsk bevis for sit køn i New Zealand, hvis man gerne vil ændre sit køn på sin fødselsattest, efter at landet har indført 'selv-ID'.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

For nyligt blev det tilladt i New Zealand at få ændret sit køn på offentlige dokumenter såsom ens fødselsattest, hvis man kunne bevise, at man havde undergået et medicinsk indgreb i forbindelse med at skifte køn.

Denne lov er dog blevet overtrumfet af en ny lov, som siger, at det ikke længere er nødvendigt at fremlægge bevis for medicinske indgreb. Det er derfor muligt at få ændret sit køn, hvis man blot beder om det og begrunder det med, at man identificerer sig som det modsatte køn.

Ministeren for Internal Affairs, Jan Tinetti, udtalte ifølge Ladbible, at loven var kommet til for at gøre det nemmere for LGBTQI+ personer at 'selv-identificere'.

"I dag er en stolt dag i Aotearoas historie (red. New Zealands historie)," udtalte hun i kølvandet på beslutningen om den nye lovgivning. Hun uddybede: "Parlamentet har stemt for inklusion og imod diskrimination. Denne lov vil skabe en mærkbar ændring for transkønnede, ikke-binære, takatāpui (red. LGBT personer) og intetkønnede New Zealændere."

Ministeren slog samtidig fast, at loven ville hjælpe unge personer og give dem "retten til deres egen identitet", samt hjælpe dem med at bevare et sundt mentalt helbred.

New Zealand er dog ikke det første land i verden til at give transkønnede muligheden for 'selv-ID', da en del latinamerikanske lande og Spanien allerede har lignende lovgivning. 

Herhjemme har samme lovgivning været i brug siden 2014, hvor det blev lovligt at skifte køn på blandt andet fødselsattesten samt få et nyt CPR-nummer helt uden bevis for medicinske indgreb. Det skriver Det Centrale Personregister

I 2014 da loven blev vedtaget i Danmark, var der en stor debat omkring hvordan, det ville fungere i praksis. Der var blandt andet en episode i maj 2014, hvor en person som biologisk og fysisk var mand, men som identificerede sig som en kvinde, følte sig krænket, da vedkommende blev nægtet at klæde om i kvindernes omklædningsrum i en svømmehal.

Dengang tog Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner dog afstand til sagen, da foreningens talperson, Linda Thor Pedersen, udtalte:

"Som transkønnet må man også have en vis situationsfornemmelse og bruge sin sunde fornuft. Selvom man har fået juridisk kønsskifte, vil det virke stødende på andre gæster i svømmehallen i omklædningsrummet. Vi forlanger at blive respekteret, men vi må også respektere andre, der må være rimelighed i det." Det skriver Kristeligt Dagblad.

Også lovændringen i New Zealand har vakt stor debat og en del modstand. Blandt andet har foreningen Speak Up for Women (red. Tal Kvindernes Sag) udtalt, at lovgivningen modarbejder biologiske kvinders rettigheder. Foreningen blev dog forbudt at afholde begivenheder, da de blev klassificeret som 'anti-transkønnet'.