SSI: To vaccinestik giver begrænset beskyttelse mod Omikron

Mathias Nielsen

151 uger siden

|

21/12/2021
Indland
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Statens Serum Institut kommer i en ny analyse med en dyster melding om vaccineeffekt mod Omikron.

Dagens topnyheder

Omikrons indtog i Danmark har endnu en gang sat covid-19 på spidsen.

Trods en høj tilslutning til vaccinen i Danmark, så har vi meget høje smittetal. Det er næsten på daglig basis, at smittetallet slår sin egen rekord.

Myndighederne har også indført en del restriktioner, og mange ting er allerede lukket ned.

Omikron er meget smittende og kan eftersigende også nemt bryde igennem færdigvaccinerede, hvis man skal tro Statens Serum Insititut.

De erfaringer man har hidtil, siger at varianten vil fortsætte med at sprede sig, og der er altså en vis sandsynlighed for, at en stor del af danskerne bliver smittet, inden vinteren er omme.

Samtidig tyder det på, at smitte med Omikron betyder et mildere sygdomsforløb.

I en redegørelse skriver SSI: 

"Det vurderes, at smitteforebyggende forholdsregler og kontaktreducerende tiltag kun vil mindske - ikke forhindre – stigende smitte den kommende tid. Nye undersøgelser tyder på god effekt af 3. stik, hvorfor en hurtig udrulning af 3. stik er afgørende for at dæmpe både smittespredning og alvorlige forløb."

Derfor gør det måske ikke så meget, at smitten også nemt kan sprede sig til færdigvaccinerede. 

“Som enkeltperson bør man egentlig agere, som om man ikke er vaccineret og opføre sig som sidste år. Men vi kan trække tiden, og det bliver afgørende for sundhedsvæsenet. For lige nu ved vi reelt ikke, hvordan det udvikler sig. Det er også derfor, at hele verdens øjne er på Danmark. På grund af vores vaccinationstilslutning vil det være meget problematisk, hvis varianten gør stor skade i Danmark,” siger Camilla Foged, professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet til Berlingske.

SSI antager, at boostervaccine maksimalt kan give cirka 70 % beskyttelse mod Omikron.

Det vurderes ud fra det faktum, at 10 % af de smittede med Omikron alle havde fået 3 vaccinestik forinden.

Derfor er det afgørende, om boosterstikket beskytter mod alvorlig sygdom og død, hvilket det indtil nu ser ud til at gøre.

Men smittetallene betyder også noget.

Derfor vurderer Camilla Foged, at der kan være behov for at indføre yderligere restriktioner, så man ikke pludselig står med så høje smittetal, at sundhedsvæsenet ikke længere kan følge med.