Ledende oppositionspolitiker skudt af politiet: "De forsøgte at slå ham ihjel"

Mathias Madsen

18 uger siden

|

03/09/2024
Udland
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Ugandas tidligere præsidentkandidat blev tirsdag skudt og angiveligt forsøgt dræbt af politiet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I Danmark har vi et frit og stærkt demokrati, hvor det ikke er farligt at sidde i oppositionen, men sådan er det ikke alle steder i verden.

I Uganda er demokratiet for eksempel meget mere skrøbeligt, og i det afrikanske land fik det tirsdag nær landets ledende oppositionspolitiker dræbt at kæmpe mod regeringen.

Det skriver flere internationale medier; herunder AP News.

Ifølge mediet har den populære politiker og tidligere præsidentkandidat, Bobi Wine, og hans politiske tilhængere før været i voldelige konfrontationer med politiet; dog uden, at Wine er kommet alvorligt til skade, men tirsdag blev der lavet om på det.

Under en konfrontation med politiet i byen Bulindo, der er forstad til hovedstaden Kampala, blev Wine nemlig ifølge sit eget parti, National Unity Platform, skudt i benet af politiet, og han blev angiveligt hårdt såret.

I et opslag på det sociale medie X har partiet således skrevet, at Wine, hvis borgerlige navn er Kyagulanyi Ssentamu, blev angrebet af politiet, som "har udført et forsøg på at tage [red. Wines] liv."

"Han blev skudt i benet og alvorligt såret i Bulindo, Wakiso-distriktet," lød det yderligere i opslaget.

Politiet eller andre myndigheder i landet har ikke ønsket at udtale sig om hændelsen.

Blev snydt til præsidentvalget

Wine kæmper mod Ugandas nuværende præsident, Yoweri Kaguta Museveni, som har været landets politiske overhoved siden 1986.

Museveni flygtede selv fra landet i 1971, da den daværende diktator Idi Amin tog magten, men i 1979 blev han krigsminister, da en gruppe modstandsgrupper havde held med at få magten i det afrikanske land.

Siden har den nu 79-årige præsident kæmpet for at få kontrol over landet, og i 1986 lykkedes det ham altså, da hans egen hær erobrede Kampala.

Han er i sin regeringsperiode blevet rost og anerkendt både nationalt og internationalt for at have vendt Ugandas skræntende økonomi og for at have skabt nogenlunde stabilitet i landet, som ellers længe har været plaget af økonomisk usikkerhed, oprør og borgerkrig.

Han har dog også mødt kritik; blandt andet fordi han har ændret forfatningen, så det nu er muligt for ham at blive siddende som præsident så længe, han ønsker, og fordi han i 2009 foreslog, at homoseksualitet skulle straffes med fængsel på livstid.

Han er desuden uheldigt knyttet til den første Afrikanske Verdenskrig og flere andre konflikter i området, og da Wine i 2021 tabte til Museveni i præsidentvalget, anklagede han ham for stemmefusk. Anklagerne er dog aldrig blevet hverken be- eller afkræftet.

Wine, der har haft en karriere i underholdningsbranchen i det østafrikanske land, opnåede for alvor politisk popularitet i 2017, og han har siden været ekstremt populær blandt særligt de unge i udsatte områder.

Den 42-årige politiker og aktivist har tidligere været medlem af parlamentet, og han er i dag leder af Ugandas førende oppositionsparti. Han har flere gange i den forbindelse været anholdt; senest i oktober 2023.