Danmark er et af de lande i verden hvor unge mennesker drikker mest alkohol.
Sådan har det været i flere år, og det har gentagende gange skabt både debat og bekymring blandt politikere, organisationer og ikke mindst de unge selv.
I stigende grad ses der også en tendens, hvor man på gymnasier over hele landet eksperimenter med regler omkring indtag af alkohol til fester. Generelt er der en opfattelse af at danske unge drikker for meget alkohol.
I marts måned kom Sundhedsstyrelsen med nye anbefalinger til danskernes alkoholforbrug. Styrelsen fraråder nu personer under 18 år at drikke alkohol.
I Japan er situationen dog en helt anden. Her vil man ligefrem have unge til at drikke mere alkohol. Det skriver Berlingske.
Japanerne drikker lige nu mindre end man tidligere har gjort, hvilket nu kan ses i landets skatteindtægter. Japans økonomi er verdens tredje største, og det faldende alkoholforbrug har altså påvirket landets økonomi negativt.
Foruden omsætningen på diverse barer, så er der i Japan også en særskat på alkohol. For at vende bølgen er kampagnen »Sake Viva!« blevet skudt i gang af de japanske skattemyndigheder.
Den opfordrer borgere mellem 20 og 39 år til at indsende ideer til, hvordan man kan opfordre til mere druk blandt det japanske folk. De bedste idéer vil ligefrem blive hyldet med præmier.
Det faldende alkoholforbrug forklares med, at mange har ændret deres livsstil under coronanedlukningen. De unge drikker mindre. En anden årsag er demografiske ændringer. Der fødes færre børn og folk bliver ældre.
Det årlige alkoholforbrug i Japan er faldet fra 100 liter per person i 1995 til 75 liter per person i 2020, oplyser skattemyndighederne. Det er et fald på 25 procent.