Forskere fra USA har analyseret data fra over 160.000 kvinder, hvorefter de har været i stand til at konkludere, at de, der drak mindst én sukkerholdig drik om dagen, havde næsten fem gange større risiko for at udvikle sygdommen sammenlignet med dem, der sjældent drikker dem.
Forskerne har derfor fået en voksende mistanke om, at et øget forbrug af sukkerholdige drikkevarer kan være en medvirkende faktor, selvom yderligere forskning er nødvendigt.
Det skriver Daily Mail.
Forskerne baserede deres analyse på spørgeskemadata, hvor deltagerne hvert fjerde år rapporterede deres indtag af sukkerholdige drikkevarer. Over en periode på 30 år blev 124 tilfælde af mundkræft registreret blandt de undersøgte kvinder.
Resultaterne viste, at kvinder, der drak mindst én sukkerholdig drik dagligt, havde 4,87 gange større risiko for at udvikle sygdommen end dem, der drak mindre end én om måneden.
Selvom forskerne endnu ikke kan fastslå sammenhængen, så mistænker man, at det er majssirup med højt fruktoseindhold – en ingrediens, der ofte tilsættes sodavand i USA – kan bidrage til udviklingen af tandkødssygdomme, som igen øger risikoen for kræft.
En anden teori er, at de store mængder sukker kan forstyrre mundens bakteriesammensætning og føre til kronisk betændelse og cellulære forandringer, der kan være kræftfremkaldende.
Forskerne understreger, at risikoen for mundkræft stadig er lav på individniveau. Ifølge deres beregninger vil den øgede risiko fra sukkerholdige drikkevarer resultere i tre ekstra kræfttilfælde per 100.000 mennesker.
De erkender også, at undersøgelsen primært fokuserede på kvinder, hvilket betyder, at resultaterne ikke nødvendigvis kan overføres til mænd. For at validere fundene planlægger forskerholdet nu at gennemføre en lignende undersøgelse på en større og mere diversificeret befolkningsgruppe.