Dansk forsker: 'Der er en god grund til at skyde katte'

Kasper Rasmussen

368 uger siden

|

28/11/2017
Udland
Arkivfoto / Polfoto
Arkivfoto / Polfoto
Ifølge forskeren skaderne kattene naturen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Katte er ved at udvikle sig til så et stort problem for det australske økosystem, at eksperter mener, at antallet skal reduceres kraftigt. 

Derfor kan der være god grund til at skyde kattene, mener Arne Redsted Rasmussen, som er lektor på Konservatorskolen. 

Det siger han til Videnskab.dk.

Specielt landets slanger mister en stor del af deres føde, som kattene spiser. 

Arne Redsted Rasmussen fortæller til Videnskab.dk, at kattene kæmper om det samme mad som slangerne, og derfor sker det ofte, at kattene bider og skade dem.

- Katte er en direkte konkurrent til slanger. De konkurrerer med slangerne om byttedyrene og skader dem, fordi de bider i dem. Så der er god grund til at gå ud og skyde kattene, siger Arne Redsted Rasmussen til Videnskab.dk.

Selvom de fleste danskere formentlig har svært ved at forstå, hvorfor man bør beskytte slangerne mod disse katte, så kan det blive nødvendigt, hvis man vil beskytte Australiens natur, mener forskeren. 

- Selvom kattene umiddelbart har en større nuttetheds-faktor, har de ikke samme ret i landet, som slangerne, siger Arne Redested Rasmussen, der også er medforfatter på en bog om verdens mest giftige slanger, som lever i og omkring Australien.  

Mens slangerne har levet i Australien i meget lang tid, så er kattene nemlig en invasiv art, som er kommet med mennesker, og som ødelægger de naturlige habitater i Australien, siger han. 

Det er ikke nyt, at kattene bliver set som et stort problem i Australien. I 2015 besluttede de australske myndigheder, at katte skulle på listen over skadedyr, og alle delstater og territorier i Australien blev enige om at fange og dræbe millioner af katte frem til år 2020.

Andre forskere har dog advaret mod, at dræber de mange katte. I 2015 konkluderede et videnskabeligt studie i tidsskriftet Wildlife Research, at effekterne af masse-aflivning ikke er påviselige.

Ny forskning: Så lidt husker dine dyr