Johanna Sjöholm arbejder for den svenske supermarkedskæde ICA og er chef for en butik i byen Hagsätra syd for Stockholm.
Det skriver Expressen.
For to måneder siden havde Johanna Sjöholm bestilt en masse laktosefri mælk, som hun ikke kunne nå at sælge. Derfor stod hun pludselig med 150 liter mælk, der var ved at overskride deres salgsdato.
Men så fik Johanna Sjöholm en god idé. Hun skrev dette opslag på butikkens Facebookside:
- Vil vil IKKE smide mad ud. Vær søde at hjælpe os i kampen mod madspild, og kom ind og hent gratis mælk. Kender I en hjælpeorganisation, som kan hente mælk hos os, så kontakt dem gerne.
Johanna Sjöholms opslag nåede ud til tusindvis af svenskere og organisationen Food2change kontaktede butikken. Organisationen arbejder for at mindske madspild og hjælpe de borgere, der har det svært økonomisk.
Medlemmerne af Food2change betaler et fast beløb på 400 svenske kroner om året (omkring 300 danske kroner red.) og kan til gengæld afhente en gratis madkasse til en værdi af 200 svenske kroner (omkring 150 danske kroner red.) en gang om ugen.
Organisationen har spredt sig til flere svenske byer og har i dag omkring 500 medlemmer i alt. 50 af dem bor i Stockholm og henter nu deres ugentlige kasse i Johanna Sjöholms butik.
Johanna Sjöholm regner dog med, at der vil komme mange flere:
- Der ringer folk hver dag, som gerne vil være medlemmer, siger Johanna Sjöholm til Expressen og tilføjer:
- Der er mange fattige pensionister, asylansøgere og arbejdsløse, der ringer. Man hører så mange historier. De tror ikke, at det er sandt, når de hører, at de ikke skal betale.
I løbet af de seneste år er flere og flere svenskere ifølge Expressen blevet nødt til at spare for at få deres hverdag til at hænge sammen økonomisk.