Det skriver Mailand Communications Oy i en pressemeddelelse Via Ritzau.
Larry Fink, CEO for BlackRock, verdens største kapitalforvalter, udtrykker det meget direkte i sit nyligt offentliggjorte brev til aktionærerne:
"Dollarens position som global reservevaluta er ikke garanteret." Og: "Hvis USA ikke kan få sin gæld under kontrol, og hvis underskuddene fortsætter med at vokse, risikerer USA at miste denne position til digitale aktiver som bitcoin."
Det, der lyder som et brud på et tabu, er faktisk ret væsentligt. Larry Finks advarsel kommer på et tidspunkt, hvor bitcoins popularitet vokser med ekspresfart, og USA kæmper med historisk høj statsgæld, handelskonflikter og en langsom erosion af tilliden til den amerikanske dollar. Svækkelsen af den globale reservevaluta er ikke ligefrem overraskende, da den nedadgående tendens allerede begyndte for omkring tyve år siden. Ifølge Den Internationale Valutafond (IMF) er dollarens andel af globale valutareserver faldet fra 70 % til omkring 58 % i denne periode. Men hvordan kan bitcoin hjælpe, hvis den amerikanske dollar mister sin status som sikkert tilflugtssted?
Bitcoin er den perfekte tilføjelse til valutareserver
Selvom den amerikanske dollars mangeårige status som verdens reservevaluta kan stå over for udfordringer, er den ikke i umiddelbar fare. Nogle nationalstater er dog begyndt at udforske alternative aktiver som bitcoin som en del af deres reservestrategi. Selvom det er usandsynligt, at bitcoin erstatter den amerikanske dollar inden for en overskuelig fremtid, kan regeringer dække sig ind ved at tage de første skridt til at afsætte en del af deres reserver til bitcoin.
USA besidder selv en betydelig mængde bitcoin – efter sigende mere end 200.000 BTC – hvoraf størstedelen er erhvervet gennem beslaglæggelser i forbindelse med straffesager. Til en pris på ca. $77.000 dollars pr. bitcoin svarer det til over 15 milliarder dollars. I betragtning af at den samlede mængde bitcoin er begrænset til 21 millioner styk, udgør den amerikanske regerings beholdning ca. 1 % af alle bitcoins, der nogensinde vil eksistere.
Et lands valutareserver skal blandt andet fungere som buffer i krisetider, sikre internationale betalingsforpligtelser og opretholde tilliden til landets økonomiske stabilitet. Guld har f.eks. en fast plads i næsten alle nationale reserver sammen med meget efterspurgte valutaer som den amerikanske dollar. Og med god grund: Ædelmetallet giver likviditet i krisetider og kan altid anvendes som betalingsmiddel. Og, som USA har erfaret i de seneste måneder, hvad der gælder for guld, gælder også for bitcoin.
Ligesom guld er mængden af den populære kryptovaluta begrænset – der vil aldrig eksistere mere end 21 millioner bitcoins. I modsætning til "papirpenge" som den amerikanske dollar kan bitcoin ikke devalueres ved at trykke flere. Derfor ser mange investorer bitcoin som en sikring mod inflation ligesom guld. Ligesom det gule metal kan bitcoin også bruges som betalingsmiddel. Og kryptovalutaen byder på yderligere fordele: Takket være blockchain'en er bitcoin teknologisk sikker og let at handle med, og den kan købes og veksles online med en minimal indsats og lave omkostninger. Derudover er bitcoin modstandsdygtig over for censur, blockchain'en er decentraliseret, og valutainstitutioner som centralbanker har ingen kontrol over den. Alle disse fordele gør bitcoin til det perfekte supplement til globale valutareserver.
Andre nationer ville gøre klogt i at følge trop og tilføje det digitale guld til deres reserver. Den amerikanske dollar kan i stigende grad blive en byrde for de nationale reserver. Hovedproblemet: USA's gæld. Med over 34 billioner dollars i statsgæld befinder USA sig på en finanspolitisk kurs, der bliver stadig sværere at retfærdiggøre – og frem for alt at håndtere. De årlige rentebetalinger er allerede større end forsvarsbudgettet. Ny gæld bruges ikke længere til at finansiere investeringer, men i stigende grad til at betale eksisterende gæld af med.
Porteføljer som model: Valutareserver skal diversificeres
Den amerikanske dollars status som global reservevaluta er primært baseret på tillid til politisk stabilitet, kreditværdighed og lederskab. Men der bliver i stigende grad sat spørgsmålstegn ved den tillid. Geopolitiske spændinger, handelskonflikter, aggressive handelspolitikker og årelang ekspansiv pengepolitik har skabt tvivl om dollarens stabilitet. Ligesom investorer bør stater overveje at diversificere deres "porteføljer", dvs. deres valutareserver, for at sprede risikoen.
Én ting er sikker: Bitcoin erstatter ikke den amerikanske dollar som reservevaluta fra den ene dag til den anden. Men kryptovalutaen ses i stigende grad som en alternativ valuta og en reel mulighed som valutareserve. Hvis dollaren begynder at kollapse under vægten af gælden og aggressive politikker, kan bitcoin blive en stabiliserende modvægt. Ordene fra BlackRocks CEO, Larry Fink, er ikke bare en venlig påmindelse – de er en statusrapport. Og måske en forudsigelse.