95-årig kvinde nægtet plads på plejehjem

Henrik Rothenbücher

314 uger siden

|

10/12/2018
Udland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En 95-årig kvinde er blevet nægtet adgang til en plads på et plejehjem, da de simpelthen mener, at hun er alt for frisk. Kvinden selv mener dog, at hendes høje alder burde være nok.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er ikke unormalt, at når man har rundet de 80 år, så bør man forholdsvis let kunne komme ind på et plejehjem. Derfor vækker det især hovedrysten, når man finder ud af, at en 95-årig kvinde er blevet afvist i sin ansøgning om at komme på plejehjem.

Den 95-årige kvinde fra den svenske by Västerås har ansøgt om en plads på et plejehjem, da hun er svagt gående. Hun har dog fået afslag fra kommunen og forvaltningsretten, da hun anses for at være for frisk til en plads på plejehjemmet. Det skriver det svenske medie VLT.

Kvinden bor alene i lejlighed, og hun føler sig rigtig ofte ensom. Det skyldes, at hun har svært ved at bevæge sig op ad trapperne, og da der ikke er nogen elevator i bygningen, så resulterer det i, at hun må blive hjemme i lejligheden i stedet.

Hun kan klare det meste i hverdagen

Det kan virke helt absurd, at man nægter at optage en 95-årig kvinde på et plejehjem, især når hun har gangbesvær og dagligt skal op ad trapper. Det skyldes dog, at hun simpelthen kan klare det meste i hverdagen selv. Ifølge den svenske avis VLT, der har bragt historien, mener kvinden dog selv, at hendes alder alene bør være nok til, at hun kunne få en plads, men retten mener altså noget andet.

Kvinden kan på trods af nogle fysiske problemer, stadig håndtere det meste selv i hverdagen. Derfor finder retten ikke, at den 95-årige har brug for et ”tilstrækkeligt omfattende plejebehov”, som det kræver, hvis man skal have en plads på et plejehjem.

I Danmark gælder de samme regler

Hvis vi tager et kig på, om det samme kunne lade sig gøre i Danmark, så er det korte svar ja. Her er der nemlig heller ikke nogen aldersgrænse for, hvornår man kan komme på plejehjem. Hvis man gerne vil på et plejehjem eller i en ældrebolig, så kræves det, at man er ligesom i Sverige, har et tilstrækkeligt omfattende plejebehov.

Når man søger om godkendelse til plejehjem eller ældrebolig, vil man blive vurderet af et visitationsteam fra ens bopælskommune. Her vil de kigge på ens fysiske formåen. Kan man gå med eller uden gangredskab, kan man spise selv og tage et bad, og så bliver ens mentale tilstand også vurderet, hvilket blandt andet tæller hukommelse og humør.

Bliver man godkendt, vil man derefter have fri mulighed for at vælge det sted, man gerne vil bo.