McDonald's er verdens største fastfood-kæde med tæt på 40.000 restauranter fordelt ud over mere end 100 forskellige lande.
Der er således ikke mange mennesker, som aldrig har fået en burger fra "Den Gyldne Måge," der dagligt ifølge Faktalink serverer mad til ca. 70 millioner mennesker; svarende til lidt mere end indbyggertallet i Frankrig eller Storbritannien.
Derfor er fastfood-kæden altid ekstremt opmærksom på fødevaresikkerheden og rengøringen, men alligevel kan det åbenbart gå galt.
I hvert fald har det vist sig, at det er McDonald's, der i disse dage i USA er skyld i, at flere og flere mennesker spredt ud over hele landet er blevet ramt af en infektion forårsaget af den potentielt farlige bakterie E. coli, som blandt andet naturligt findes i menneskers endetarm.
Folk dør af McDonald's
For nogle dage siden begyndte de første amerikanere at opleve symptomer på en E. coli-infektion, som sidenhen har vist sig at stamme fra McDonald's og formentlig fra den verdensberømte burger Quarter Pounder.
Siden er det gået stærkt, og i skrivende stund kender det amerikanske 'Center for Desease Control and prevention' (CDC) til mindst 75 tilfælde over hele landet, men CDC vurderer, at det egentlige tal formentlig er "meget højere."
"Det skyldes, at mange personer kommer sig uden medicinsk behandling og derfor ikke bliver testet for E. coli," lyder det fra CDC.
Der er dog nogle, som ér blevet hårdt ramt af udbruddet, og én person i den amerikanske delstat Colorado har endda mistet livet på grund af udbruddet. To andre er desuden blevet så hårdt ramt af infektionen, at man frygter, at de får nyresvigt, der potentielt set kan være dødeligt.
I alt er 75 personer i skrivende stund blevet ramt af E. coli-infektionen fra diverse McDonald's-restauranter. Værst er det i delstaterne Colorado og Montana, som har oplevet henholdsvis 26 og 13 tilfælde.
Der er dog ifølge CDC også registreret tilfælde i delstaterne Iowa, Kansas, Michigan, Missouri, Nebraska, New Mexico, Oregon, Utah, Washington, Wisconsin og Wyoming, og man kan altså roligt kalde udbruddet for et landsdækkende problem.
Tager situationen alvorligt
Situationen har naturligvis igangsat en stor undersøgelse både fra CDC og internt i McDonald's i et forsøg på at finde ud af, hvor E. coli-bakterierne kommer fra.
Man har fundet frem til, at det formentlig stammer fra den populære burger Quarter Pounder, og at det højst sandsynligt er løgene i burgeren, som er problemet.
De infektionsramte har besøgt McDonald's i perioden mellem d. 27. september og d. 10. oktober, men McDonald's tager ingen chancer, og kæden har derfor sat en stopper for alt salg af det mistænkte produkt i to delstater indtil man mere præcist ved, hvad der har været skyld i de mange infektioner.
Løgene, som mistænkes for at være synderen, er produceret af virksomheden Taylor Farms, og de amerikanske fødevaremyndigheder (FDA) har derfor igangsat en undersøgelse af produktionen hos virksomheden.
Man har indtil videre ikke kunne fastslå, om løgene ér ophavet til udbruddet, men det er de "højst sandsynligt," lyder det fra FDA.
Leveret til 900 restauranter
I fredags lød det fra McDonald's at de mistænkte løg er blevet leveret til 900 McDonald's-restauranter i delstaterne Colorado, Kansas og Wyoming og i få restauranter i enkelte andre stater, men at nogle af de berørte restauranter ligger i lufthavne, hvilket formentlig er årsagen til, at man har oplevet tilfælde i så mange forskellige stater.
"Intet er vigtigere for os end kvaliteten og sikkerheden omkring vores mad," har McDonald's lød det for nyligt i en udtalelse fra Mcdonald's, som derfor nu endegyldigt har stoppet samarbejdet med Taylor Farms.
Taylor Farms udsendte desuden selv onsdag en frivillig tilbagekaldelse af samtlige rå løg, som virksomheden har produceret i perioden.