49-årig mand kollapsede efter måltid: Da lægen hørte hans 3 'rutiner' efter mad sukkede han

Emil Martesen

6 timer siden

|

01/10/2024
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Da lægen hørte hans 3 'rutiner' efter mad sukkede han.

Dagens topnyheder

Et måltid blev skæbnesvangert for en ellers rask mand, da 49-årige Mr. Zhang fra Hunan i Kina, pludselig fik et slagtilfælde.

Efter aftensmaden følte han sig utilpas og svimmel og besluttede sig for at rejse sig for at hjælpe fordøjelsen.

Det skulle han dog aldrig have gjort.

Få minutter senere kollapsede han og blev fundet af sin familie på gulvet helt ude af stand til at tale eller bevæge sig.

Men på trods af hurtig indgriben og lægehjælp overlevede han ikke.

Det skriver sanook.com.

Ifølge læger er det uhensigtsmæssig adfærd efter måltider, der kan have været med til at udløse det fatale slagtilfælde.

Det bekræfter Dr. Li fra Zhuzhou Central Hospital, der samtidig advarer om, at mange undervurderer vigtigheden af korrekt opførsel efter at have spist, og uopmærksomhed på det kan øge risikoen for hjerneinfarkt.

Mr. Zhang levede tilsyneladende et normalt liv og anså sig selv for sund og rask.

Alligevel havde han nogle risikofaktorer: Han var ryger, stresset og foretrak fed mad – alle tre faktorer, som kan bidrage til både hjerteproblemer og slagtilfælde. På trods af lejlighedsvis glemsomhed og svimmelhed tog han ikke symptomerne alvorligt og sprang regelmæssige sundhedstjek over.

Dr. Li peger på tre specifikke ting, man bør undgå efter et måltid for at mindske risikoen for et slagtilfælde:

  1. At gå i seng umiddelbart efter maden: Mange har for vane at hvile sig efter et måltid, men at ligge ned kan forstyrre fordøjelsen og reducere blodgennemstrømningen til hjernen. Det øger risikoen for svimmelhed og slagtilfælde, især hos personer med kroniske lidelser som forhøjet blodtryk.

  2. At træne hårdt efter spisning: Selvom træning ofte anses for gavnligt, kan intens fysisk aktivitet lige efter maden påvirke fordøjelsen negativt og øge risikoen for slagtilfælde.

  3. At ryge efter måltider: Rygning straks efter spisning er særligt farligt, da nikotin får blodkarrene til at trække sig sammen og øger risikoen for blodpropper. Det fremskynder også optagelsen af toksiner, hvilket er skadeligt for både hjertet og hjernen.

Ud over disse vaner advarer Dr. Li om andre aktiviteter, der bør undgås efter måltider, såsom at bade, drikke for meget vand, indtage te eller udføre stressfyldt arbejde.