12-årig dreng med madfobi kunne kun spise burger, pommes frites og donuts: Det kostede ham synet

Emil Martesen

7 uger siden

|

01/11/2024
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kostede ham synet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Små børn kan ofte være kræsne og afviser gerne at stifte bekendtskab med nye fødevarer.

For nogle familier kan det dog udvikle sig til langt mere alvorlige problemer.

I USA førte et barns ekstreme madpræferencer til en skæbnesvanger diagnose, hvor konsekvensen blev synstab.

Det skriver Sanook.com.

En 12-årig dreng fra Massachusetts levede af fastfood som burgere, pommes frites og donuts, og oplevede alvorlig underernæring, der nu har gjort ham permanent blind.

Drengen har autisme, og udviklede gennem sin opvækst en stærk frygt for visse typer mad, hvilket resulterede i en diæt, der manglede vitale næringsstoffer.

Det fik i den grad alvorlige konsekvenser for den 12-årige dreng.

Ifølge en artikel i et amerikansk lægetidsskrift, udgivet af Daily Mail, bemærkede familien første gang problemer med drengens syn i begyndelsen af året.

Lægerne lagde ikke skjul på, at de var bekymret og inden for seks uger forværredes synet i en sådan grad, at drengen til sidst ikke længere kunne bevæge sig uden hjælp.

Efter en nat, hvor han vågnede og ikke længere kunne se, så indlagde familien ham akut på hospitalet.

Undersøgelser viste, at hans spisevaner havde ført til en alvorlig mangel på nødvendige vitaminer og mineraler, særligt vitamin A, som er afgørende for sundheden af synsnerven og nethinden.

Mangel på dette vitamin og andre næringsstoffer, som kobber og zink, havde medført, at synsnerverne var blevet alvorligt beskadiget.

Børn med autisme har større risiko for at udvikle en spiseforstyrrelse kaldet ARFID, som gør dem ekstra følsomme over for madens farve, konsistens, smag eller lugt, hvilket kan indsnævre deres kostvalg markant.

Forældrene beskrev ham som en kræsen spiser, der stærkt modstod nye fødevarer og også nægtede vitamintilskud, hvilket gjorde det svært at imødekomme hans ernæringsbehov.