Danmarks nyindkøbte F-35-kampfly vækker opsigt: "F-35'eren vil ikke have haft en chance mod dem"

Emil Martesen

6 uger siden

|

24/07/2024
Teknologi
Foto: F-35 Arkivfoto / Wikimedia Commons
Foto: F-35 Arkivfoto / Wikimedia Commons
Danmarks nyindkøbte F-35-kampfly vækker opsigt.

Dagens topnyheder

Det har aldrig før været så aktuelt, som det er i øjeblikket.

Militær oprustning og beredskab er nemlig i den blusset op som følge af krigen i Ukraine.

Den har udløst reaktioner i hele Nato, hvor stor våbendonationer til Ukraine, hjemlige opjusteringer af forsvarsbudgetter og investering i ny krigsteknologi alt sammen er kommet på den politiske dagsorden.

For nyligt kom det frem, at Danmarks nyindkøbte kampfly var af modellen F-35, mens man solgte flere af de gamle F-16 fly til udlandet.

Men hvis man skal tro flere eksperter, så er F-35 og de andre kampfly ved at blive overhalet indenom af en anden nymoderne teknologi.

Overhalingen bliver foretaget af droneteknologien, der er i rivende udvikling, og allerede har bevist sig på slagmarkerne i Ukraine og også omkring konflikten ved Israel.

En af hovedaktørerne bag er Tyrkiet, som blev ekskluderet fra det amerikanske F-35 jagerprogram i 2019 efter køb af et russisk missilsystem.

Det skriver Klikk.

Med den veluddannede tyrkiske forretningsmand og pilot Selcuk Bayraktar i spidsen har virksomheden Baykar udviklet de berømte Bayraktar-droner. De har tiltrukket sig opmærksomhed, særligt gennem den nyeste model, Kizilelma.

Kizilelma kan nå hastigheder på op til 1100 km/t og er udstyret med avancerede våbensystemer.

Selvom Kizilelma ikke kan konkurrere med F-35’s tophastighed på 1931 km/t, planlægger Bayraktar en supersonisk version, der potentielt kan udfordre bemandede kampfly om tronen af krigen i luften.

Stor 'stjerne' i Ukraine

En sang, der hylder Bayraktar TB2-dronen, er blevet en af Ukraines mest populære kampsange, og den kommende fabrik i Kiev-området forventes at producere 120 droner årligt:

"TB2 er luftkrigens egentlige stjerne", skriver den anderkendte journalist og tidligere pilot David Cenciotti på The Aviationist-bloggen, hvor han understreger dronens effekt på de russiske styrker.

Så mens F-35-programmet fortsat er en vigtig del af luftstyrkernes kapacitet, er der ingen tvivl om, at ubemandede droner som Kizilelma vil forme fremtidens slagmarker.

Også teknologi-pioneren Elon Musk er imponeret over dronerne:

"Jagerflyets æra er forbi. Dronekrigsførelse vil være fremtiden", sagde han på et luftkraftseminar i Florida i 2020 ifølge CNBC, og fortsatte:

"F-35'eren ville ikke have haft en chance imod dem".