Undersøgelse viser: Daglig håndfuld af superfood kan reducere risikoen for demens med 12 %

Nicolai Busekist

6 uger siden

|

07/11/2024
Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Blot 30 gram af denne fødevare hver dag har vist sig at være nok til at beskytte mod kognitiv tilbagegang.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

At spise en håndfuld af denne velsmagende fødevare hver dag kan beskytte mod en almindelig, progressiv sygdom, viser en ny undersøgelse. Forskningen har fundet ud af, at regelmæssigt indtag af nødder kan reducere risikoen for demens med 12 procent.

Demens er en forholdsvis almindelig tilstand og påvirker millioner af mennesker verden. Det er et syndrom - en gruppe af symptomer - forbundet med en gradvis tilbagegang i hjernens funktioner.

Selvom demens mest ses hos personer over 65 år, er alder ikke den eneste risikofaktor. Omkring 40 procent af demenstilfælde anses faktisk for at kunne forebygges ved at ændre livsstil. Det skriver det britiske medie Express.

Nu har en undersøgelse knyttet nødder til en lavere risiko for demens. Som en del af forskningen, der blev offentliggjort i tidsskriftet GeroScience, analyserede et hold af forskere fra Spanien og Portugal data fra 50.386 deltagere.

Deltagerne var mellem 40 og 70 år gamle og blev inddelt i grupper baseret på deres indtag af nødder, livsstilsvaner, sundhedsstatus og demensdiagnoser.

Forskerne fandt ud af, at de personer, der spiste nødder, havde en 12 procent lavere risiko for at udvikle demens. Risikoen var særligt lav for dem, der dagligt spiste omkring 30 gram nødder - svarende til en håndfuld. Usaltede nødder viste sig at være mest gavnlige.

"Analysen afslørede, at et dagligt indtag af op til 30 gram nødder og indtag af usaltede nødder var forbundet med størst beskyttelse. Daglig indtagelse af nødder kan have en beskyttende rolle i forebyggelsen af demens," konklurede forfatterne af undersøgelsen ifølge Express.

Disse resultater bygger på tidligere forskning, der tyder på, at en middelhavskost er en af de bedste diæter til at reducere demensrisiko. Middelhavskosten er rig på plantebaserede fødevarer som nødder, bønner og fuldkorn samt frugt, grøntsager og sunde fedtstoffer som fed fisk og olivenolie.

En undersøgelse fra 2015 fandt frem til, at en middelhavskost, der er suppleret med enten ekstra nødder eller olivenolie, kan mindske risikoen for demens hos ældre voksne.

"Hos en ældre befolkning er en middelhavskost suppleret med olivenolie eller nødder forbundet med forbedret kognitiv funktion," konkluderede undersøgelsen.

Alzheimer's Society anbefaler på deres hjemmeside at følge en middelhavskost på grund af dens sundhedsmæssige fordele.

"For de fleste er middelhavskosten en god måde at sikre en sund kost, hvilket kan være vigtigt for at opretholde en god hjernefunktion," lyder det.

"En af grundene til, at middelhavskosten menes at være gavnlig, er, at den er rig på antioxidanter fra frugt og grøntsager. De kan hjælpe med at beskytte mod nogle af de skader på hjerneceller, der er forbundet med Alzheimers sygdom."

For at mindske risikoen for demens anbefaler National Health Service at:

  • Spise en balanceret kost

  • Opretholde en sund vægt

  • Motionere regelmæssigt

  • Begrænse alkoholforbruget

  • Stoppe med at ryge

  • Holde blodtrykket på et sundt niveau