Der er to meget almindelige tegn på, at dine kartofler kan gøre dig meget syg, ifølge en læge. Dr. Samuel Choudhury, der er praktiserende læge fra Singapore, har på sin Instagram med mere end 216.000 følgere opfordret til at undgå at spise kartofler med spirede skud og dem, der er blevet grønne.
Dog understreger det britiske Food Standards Agency, der er en offentlig myndighed ansvarlig for fødevaresikkerhed og hygiejne, at forgiftning på grund af høje niveauer af glykoalkaloider er meget sjælden. De har også delt retningslinjer for, hvordan man håndterer spirede eller grønne kartofler.
I et opslag på sociale medier fortalte Dr. Choudhury en historie om en kvinde, der endte på hospitalet efter at have spist kartoffelmos. Lægerne koblede hendes opkast og kraftige hovedpine til kartoflerne, som Dr. Choudhury antydede havde en grønlig nuance, der kan indeholde solanin - et glykoalkaloid.
Hvis man indtager for meget, kan det føre til hovedpine, diarré, opkastning og i nogle tilfælde endda dødsfald, advarede han. Dette naturlige giftstof kan også være til stede i spirerne, hvis kartoflerne har været udsat for lys og fugt i en uge eller to.
Dr. Choudhury henviste også til en sag, hvor 'en familie på syv blev til fem'. Han sagde, at det bedste er at 'fejle på forsigtighedens side' og lægge eventuelle tvivlsomme kartofler i komposten.
"Pas på, hvor du opbevarer dem - hold dem i mørke. Solanin er også koncentreret ved 'øjne'/spirende områder. Mens nogle råder til at skrælle de grønne dele væk eller fjerne spirerne, ville det være bedre bare at få nye kartofler for at være på den sikre side," skrev han som tekst til sin video.
Mange i kommentarsporet var skeptiske over for lægens råd. Derfor er det tilsyneladende ikke alle, der har taget det til sig.
"Jeg gætter på, at mange af os i kommentarfeltet skriver fra himlen," skrev en bruger for sjov, mens en anden skrev: "Wow! Jeg er Die Hard. Jeg har spist grønne kartofler og spirede kartofler mange gange, men er aldrig blevet syg."
Food Standards Agency advarer om, at høje niveauer af glykoalkaloider kan findes i grønne, beskadigede og spirede dele af kartoflen.
"Høje niveauer af glykoalkaloider kan forstyrre fordøjelsessystemet og give symptomer som mavesmerter, opkast og diarré," lyder det fra Food Standards Agency, der dog understreger, at 'forgiftining med glykoalkaloid er yderst sjælden, selvom kartofler spises i store mængder'.
Hvis kartoflerne har spirer, er grønne eller har rådne dele, anbefaler den britiske myndighed at fjerne disse før brug. Desuden anbefales det for at undgå høje niveauer af glykoalkaloid, at kartofler opbevares på et køligt, mørkt og tørt sted.