Der findes to typer tarmslyng (ileus på fagsprog) nemlig mekanisk tarmslyng (mekanisk ileus) eller paralytisk tarmslyng (paralytisk ileus).
For begge former gælder det, at afføringen i tarmene ikke bevæger sig fremad, men akut er gået i stå. Årsagen til, at dette sker, er forskellig for de to former.
Tarmslyng
Ved mekanisk tarmslyng kan afføringen ikke bevæge sig, fordi passagen gennem tarmen er blokeret. Dette kan skyldes:
- Arvæv i maveregionen efter en operation.
- Brok
- Kræft i tarmen
- Meget hård afføring
- Crohns sygdom kan forårsage sammenvoksninger eller inflammatoriske strukturer
Ved paralytisk tarmslyng er tarmperistaltikken (de rytmiske bevægelser i tarmene) stoppet. Tarmperistaltikken fører automatisk mad og afføring igennem mavetarmkanalen. Dette kan skyldes:
- Operation i bughulen. Hvorefter de rytmiske bevægelser i tarmene (tarmperistaltikken) kan være lammede i kortere eller længere tid.
- Bughindebetændelse
- Bivirkninger fra kemoterapi
Hvordan stilles diagnosen?
Når lægerne skal fastslå, hvorvidt det er tarmslyng eller ej, så tager de oftest enten et røntgenbillede eller en ct scanning, for at bekræfte eller afkræfte mistanken om tarmslyng.
I nogle tilfælde får man taget en koloskopi, hvilket vil sige, at man bliver bedøvet og får en tynd slange med et kamera indført, så lægerne kan se, om der er noget, der forhindrer tarmbevægelserne.
Hvordan behandles tarmslyng?
Det første, der normalt sker, er, at der lægges et drop, for at kompensere for det væsketab, der kan være opstået.
Ved mekanisk tarmslyng, hvor tarmen er blokeret, vil lægerne forsøge at aflaste tarmene og fjerne blokeringen. Det kan man fx gøres ved at føre en sonde med sug ned i mavesækken, der derefter kan suge mave- og tarmindholdet op. Hvis dette ikke virker, kan blokeringen fjernes ved en operation.
Ved paralytisk tarmslyng, de rytmiske bevægelser i tarmene er holdt op med at fungere, rettes behandlingen mod årsagen til tarmslynget.
Hvad er tarmslyng?
Det er fx normalt at have paralytisk tarmslyng efter en operation, som typisk vil gå over af sig selv igen efter et par dage. Der kan gives kvalmestillende medicin og aflastning via en sonde med sug.
Hvis årsagen til den paralytiske tarmslyng en betændelse, så gives der antibio-tika, så betændelsen forsvinder, og tarmen igen kan fungere normalt.
Hvis tarmslynget skyldes noget andet, fx en tumor, så er en operation pfte nødvendig.
Nogle gange går tarmslyng over af sig selv, fordi undersøgelserne er nok til at tarmen begynder at arbejde igen.
Er tarmslyng farligt?
Når en person får tarmslyng, så er det i 75% af tilfældende tale om et stop i tydtarmen. Hverken mad eller fordøjelses-sekreter kan nu komme videre: Tarmen udvides og tarmindholdet går i løbet af et døgn i forrådnelse.
Normalt udfører tarmen automatiske, rytmiske bevægelser, så indholdet kan passerer videre. Når dette ikke er muligt, så bliver de rytmiske bevægelser til hæftige mavekramper. Der kan komme opkastninger med et indhold, der gradvist bliver mere og mere ildelugtende.
Tarmslyng skal, ifølge professor på Rigshospitalet - Peter Gøtzsche, opereres akut, fordi der er ca. 16 procents dødelighed.
I nogle tilfælde brister tarmen, så tarmindholdet, som er i forrådnelse, bliver tømt ud i selve bughulen. Der er nu tale om en bughulebetændelse, hvilket er en særdeles farlig tilstand, som man ikke overlever uden behandling.
Selv med behandling og kirurgisk indgriben er dødeligheden 33%.
Symtomer på Tarmslyng
Lad os lige resumere de forskellige symptomer på tarmslyng:
- Forstoppelse (af både luft og afføring)
- Krampelignende stærke smerter i maven
- Udspilet, spændt og oppustet mave
- Ildebefindende
- Opkastninger
Tarmslyng er en alvorlig sygdom, der udvikler sig hurtigt, så har du ovenstående symptomer, så bør du omgående søge læge.