Svært ved at tisse? Seks tegn på farlig kræftsygdom, som du ikke må ignorere

Henrik Rothenbücher

68 uger siden

|

28/08/2023
Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mænd skal holde godt øje med deres toiletvaner og tis, hvis de skal spotte den farlige sygdom i tide.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Alle mænd kender fornemmelsen af, at man pludselig skal træde af på naturens vegne, hvor man hurtigt lige kan rulle sjoveren ud i den nærmeste busk eller buskads for at slå en streg.

Men det langtfra alle mænd, der har lige nemt ved at komme af med de gule dråber, hvor især de lidt ældre og midaldrende mandspersoner skal bruge mere tid med anakondaen i hånden.

Men faktisk gælder det om at holde godt øje med ens toiletvaner, når man skal tisse, så kan det være et tegn på en meget alvorlig og dødbringende kræftsygdom i prostata, der på mere jordnært dansk også kaldes blærehalskirtlen.

Prostatakirtlen sidder yderst mellem mellemkødet og urinblæren, der holder på urinen. Prostata vokser i løbet af hele livet, hvilket naturligt kan gøre det svære for lidt ældre mænd at komme af med urinen.

Hvis man ikke kan komme ordentligt af med vandet, kan der være god grund til at gå til lægen. Foto: Shutterstock

Mange mænd kan nemlig godt have prostatakræft uden at vide det. Foto: Shutterstock

Men for mænd er prostataen et udsat område, hvor der ganske hurtigt kan være grobund for nye kræftceller, og det er en af de hyppigste kræftformer hos mænd, hvor der hvert år opdages knap 4.500 tilfælde af kræftsygdommen.

Behandlingen mod sygdommen er effektiv, hvilket betyder at kun tre procent af tilfældene er dødelige, men det kræver at man opdager sygdommen i tide.

Det kan man nemt, hvis man særligt holder øje med disse seks tegn: 

- Har svært ved at komme af med urinen.
- Skal tisse hele tiden.
- Har en slap stråle.
- Træthed og vægttab.
- Blod i urin eller sæd.
- Problemer med at komme helt af med vandet, og fornemmelsen at man stadigvæk skal tisse, når man er færdig.

Hvis det gør ondt, når man tisser eller hvis man oplever blod i urinen, så skal man straks gå til lægen, der bliver nødt til at stikke en finger i endetarmen for at mærke på prostataens størrelse.

Hos lægen kan en undersøgelse af prostata ske ved at lægen mærke området via putte en finger i endetarmen. Foto: Shutterstock

Derudover kan lægen også bede om en urinprøve eller henvise til en speciallæge, der kan lave prøver via ultralyd eller en biopsi af prostataen.

Får man alligevel konstateret sygdommen, behøver det langtfra at være en dødsdom, da mange mænd kan leve resten af deres liv uden yderligere gener, da kræften ikke spreder sig til resten af kroppen.

Andre gange er kræftsygdommen mere aggressiv, hvilket kræver et kirurgisk indgreb, hvor man fjerner hele prostataen.

Vil man gerne forebygge sygdommen og dermed undgå en tur til lægen i god tid, så skal man være opmærksom på, at sygdommen typisk viser sig hos mænd i 50-års alderen og at risikoen stiger, jo ældre man bliver.

Derudover skal man være opmærksom på at huske den daglige motion samt sin kost, hvor man skal huske at få masser af D-vitamin, spise grøntsager og frugt, samt begrænse sit indtag af stegt og grillet kød.