Sundhed: Et højt kolesteroltal øger risikoen for brystkræft

Aller Media

|

04/12/2013

Dagens topnyheder

De fleste ved, at et forhøjet kolesteroltal ikke fører noget godt med sig, når det gælder sundheden.

Nu viser ny forskning desuden, at et højt kolesteroltal også har indvirkning på, at brystkræft opstår og spreder sig i kroppen. Det viser et studie offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift journal Science.

- En del studier har vist en forbindelse mellem fedme og brystkræft, og især er det forhøjede kolesterol sat i forbindelse med risikoen for brystkræft, siger Ph.D. Donald McDonnell fra Department of Pharmacology and Cancer Biology på Duke University i USA.

Kolesterol-biprodukt udgør kræft-fare

Et biprodukt af kolesterolet fungerer nemlig som hormonet østrogen, hvilket øger spredning og væksten af almindelige former for brystkræft.

Medicin mod forhøjet kolesteroltal ser dog ud til at mindske effekten af disse østrogen-lignende molekyler.

- Det vi nu har fundet er et molekyle – ikke kolesterol i sig selv men et stofskifteprodukt af kolesterol kaldet 27HC, siger Donald McDonnell.

Forskningen er stadig på et tidligt stadie, og der er indtil kun blevet testet på mus og med kræftceller.

Alligevel giver forskningen for første gang en forklaring på forbindelsen mellem forhøjet kolesterol og brystkræft især hos kvinder i overgangsalderen.

Den antyder samtidig, at ændringer i kosten eller behandling for at nedsætte kolesterolet også kan være en enkel, tilgængelig metode til at reducere risikoen for brystkræft.

Hormonet østrogen er skyld i omkring 75 procent af alle udbrud af brystkræft, og i et tidligere studie fra Department of Pharmacology, har forskere fastlagt, at 27HC artede sig meget lig østrogen i dyr.

Læs også

Blå sygesikring - læs regler for det blå sikringskort og hvordan du bestiller blå sygesikring her.

Blodprop i benet - Hvordan opdager du sygdommen og hvad bør du gøre? Blodprop i benet viser sig ved hævet eller ømme ben kan være ganske alvorlig. Her kan du læse mere om årsager og konsekvenser ved en eventuel blodprop.